T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kaliteli Muz Üretimi Pazarlama ile Desteklenmeli

Yayın Tarihi : 10.01.2023

Türkiye'de son yıllarda kıyı kesimlerinde üretimi yaygınlaşan muz üretiminde kalite ve verim olmasına rağmen pazarlamada eksiklikler olduğu dile getirilerek sektörün, ambalajlama ve pazarlamaya daha çok önem vermesi gerektiği dile getirildi.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Muz Üreticileri Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Muz Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana genelinde muz üretiminin 8500 dekara, üretim miktarının ise 50 bin tona çıktığını belirterek, Adana'nın Türkiye muz üretiminde üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Geride kalan 5-6 yılda kentte ciddi muz yatırımı yapıldığını kaydeden Tekin, son yılda sera maliyetleri nedeniyle yatırımların yavaşladığını kaydederek, "Ülkemizin muz ithalatının azalması ve pazarda varlığının hissedilmesi adına muz üretiminin yaygınlaşması olumlu bir gelişme. Kentimizdeki muz üretim sahalarında kaliteli üretim var. Üreticiler bunun karşılığını alabilmesi için dekara verimi artırmaya ve pazarlamaya daha fazla önem vermeli. Zira bizde ambalajlama ve pazarlamada sorunlar ortadan kalkarsa dünya ile daha fazla rekabet edebiliriz" dedi.

Tekin, Adana'da Muz Üreticileri Birliği'nin kurulmuş olmasının sektörün ortak hareket etmesi açısından önemli olduğunu da belirterek, muzun taze tüketimin yanı sıra mamul ürüne dönüştürülmesine yönelik yatırımların da yapılması gerektiğini kaydetti.

Adana Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsmet Çelik ise Dünyada 128 milyon ton, Türkiye'de ise 1 milyon ton yıllık muz üretimi olduğunu belirterek, Adana genelinde muz üretimi yapanları birlik çatısı altında toplanmaya davet etti. Çelik, "Muz yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı yerdeki birlikler muzun pazar fiyatını belirliyor. Biz de Adana olarak üyelerimize muzun pazar fiyatını açıklayacağız. Ürünlerine pazar bulmak, pazara arzı düzenlemek için çalışacağız. Adana, muz üretiminde söz sahibi bir durumda. Üreticilerimizi korumak, tüketiciyi kaliteli ve uygun fiyatlı muzla buluşturmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Muz Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak ise Anadolu topraklarında 1500 yıldır muz yetiştirildiğini belirterek, Türkiye'nin kişi başına 12 kilogram olan muz tüketimini artırması gerektiğini kaydetti. Muz üretiminde son 20 yılda yaşananları 'devrim' olarak niteleyen Kozak, "İzmir'den Şanlıurfa'ya kadar geniş bir coğrafyada muz tarımı yapılır hale geldi. Sektör kaliteli üretim yapıyor ama bu alanda çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Gerek pazarlama, gerekse kalifiye eleman sorunu çözüldüğünde sektörün önü açık ve dünya ile rekabet edecek durumda" dedi. Muz yetiştiriciliğinin fidan seçiminden hastalıklara kadar teknik konularını üreticilere ve toplantıya katılan ziraat mühendislerine anlatan Kozak, kış soğuklarının etkili olduğu yerlerde açıkta yetiştiricilik yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Toplantıda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Filiz Gökçel Türkaslan da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bilgi verdi. Toplantı soru-cevap şeklinde sona erdi.