T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kamu Özel Sektör İşbirliği Renkli Pamukta Ekimi Artırdı

Yayın Tarihi : 14.10.2022

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Gelincik ve Sarıgelin adlı iki renkli pamuk çeşidinin ekimi, kamu ve özel sektörün işbirliği yapmasıyla arttı.

Adana Valiliğinin koordinatörlüğünde Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BOSSA Tekstil A.Ş. işbirliği ile bu yıl 1800 dekar alanda ekimi yaptırılan iki renkli pamuğun hasadı yapıldı. Sarıçam İlçesi Baklalı Mahallesinde düzenlenen hasat etkinliğine Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN, Adana Milletvekilleri Abdullah DOĞRU, Tamer DAĞLI, Vali Yardımcıları Huriye KÜPELİ KAN, Dr. Mustafa YİĞİT, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak EGESEL, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Bossa Tekstil A.Ş. yetkilileri, oda ve borsa başkanları ile üreticiler katıldı.

Hasat etkinliği açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, renkli pamuğun ekiminin yaygınlaştırılması projesini Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle daha ileriye götürmek istediklerini ifade ederek, "Ülkemizde yaklaşık 4 buçuk milyon dekara yakın pamuk ekiliş alanımız var. Tabii bu ekiliş alanı içerisinde de ilimizde % 5'lik orana sahibiz. Pamuk üretimi yıllara göre değişmekle birlikte pamuğun ekilişinde en önemli kriter fiyat konusu. Geçen yıl 200 bin dekar civarında üretim varken bu yıl 320 bin dekar üretim var. Elde edilen ürünlerin satışı, pazarlanması konusunda da ciddi çalışmalar yapmamız gerektiği ortadadır. Bugün ürettiğimiz renkli pamukta da ortalama 200-250 kilogram dekara verim alınırken, hasadı gerçekleşen ürünlerde 400-450 kilograma kadar şu an yükseltmiş durumdayız. Bu proje kapsamında 1800 dekar alanda 7 çiftçimiz bu sene üretim yaptı" dedi.

BOSSA Tekstil A.Ş. Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim ÖZEK ise renkli pamuğun tek alıcısı olduklarını ifade ederek gelecek yıllarda da ekimine katkı sunmak istediklerini vurguladı. ÖZEK, "Buradaki amacımız, çiftçilerimizle beraber Adanamızda bu yeni ürünü üretip bunu güzel bir şekilde ihracat pazarlarına sunup satabilmek. Hedef pazarlarımız nedir? Bizim hedef pazarlarımız ağırlıklı ihracat olmak üzere dünyanın her tarafı. Şimdiden siparişlerimizi aldık bile. Şu anda fabrikamızda. Çin için hali hazırda 5000 metre üretimimiz devam etmektedir. Avrupa'nın çeşitli markaları için de üretimimiz devam edecektir. Gelecek seneye de bu seneki ürettiğimiz tohumları kullanarak, üretimimizin devamını yapmayı planlamaktayız" şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak EGESEL de İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Adana'da renkli pamuk projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Üretim gerçekleşirken tüm aşamalarının kayıt altına alındığını vurgulayan EGESEL, "Üretimi yaparken aynı zamanda çevreyi ve iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak üretimi gerçekleştirmek ve bunların yanı sıra da üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, insan sağlığına, hayvan refahına dokunan şekilde üretimi gerçekleştirmek amaçlanmakta. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce özellikle pamukta sürdürülebilirliği sağlamak adına ülke genelinde birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bizim için önemli olan ülkede iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının yanı sıra tekstil sektörüne ihtiyacı olan ham maddeyi sağlayan pamuğun sürdürülebilir kılınması" dedi.

Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN ise Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen iki renkli pamuk çeşidinin 10-15 yıllık ıslah çalışmasının bir ürünü olduğunu hatırlattı. Bu ürünlerin mutlak surette çiftçiyle ve çiftçiden sonra da nihai tüketiciye ürün hazırlayan işletmelerle buluşması gerektiğini ifade eden ELBAN, "Aksi takdirde bu ürünün çok kıymetli olmasının, ekonomik açıdan çok katma değeri yüksek verimli bir ürün olmasının bir anlamı yok. Yani beyaz pamuğa göre evet verim miktarı biraz daha düşük, lif kalınlığı biraz daha ince, mukavemeti daha düşük. Dolayısıyla eğer bu desteklenmezse çiftçi açısından çok kârlı iyi gelir getirici bir ürün gibi gözükmüyor. Ancak bu desteklenir ve bunun kıymeti nihai tüketici açısından, anlamı dünyadaki özellikle yeşil mutabakat ve diğer konulardaki çevre hassasiyeti bakımından bilinirse, su fakiri bir ülke olduğumuz, bunda boya kullanılmadığı için kimyasaldan ari kumaş konusu çok doğru anlatılır ve çok doğru işlenirse bu pamukların çok kıymetli ürün olduğu da anlaşılacaktır. Onun için bu ürünü eken çiftçinin mutlak surette fiyat konusunda ve tohum konusunda desteklenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hasat etkinliğinde konuşmaların ardından İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası almaya hak kazanan işletmelere sertifikaları da verildi. Programda daha sonra Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN tarafından hasat başlatıldı.

Adana'da bu yıl Ceyhan İlçesi Büyük Burhaniye, Çakaldere ile Sarıçam İlçesi Şevketiye, Büyük Baklalı ve Küçük Baklalı Mahallelerinde 7 üretici tarafından 1800 dekar alanda 415 dekarı 1. ürün, 1385 dekarı da 2. ürün olmak üzere Gelincik ve Sarıgelin renkli pamuk çeşitlerinin ekimi yapıldı. İl genelinde ise bu yıl 322 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılırken, rekoltenin 166 bin ton olması bekleniyor.