T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde Üçüncü Zirai Mücadele Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 16.09.2022

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya;  İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Burcu DANACI, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları ile İlçe Müdürlükleri teknik elemanları, İlaç firması ve tarım danışmanları katıldı.

 İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN toplantıda yaptığı konuşmada, İlimizde yoğun ürün çeşitliliği bulunduğundan bazı yıllarda zararlı ve hastalık populasyonlarında artış olabileceği ve yapılan bu toplantılarla paydaşlar arasında bilgi alış verişinin sağlanmasını hedeflediklerini belirtti. Yapılan toplantıda pamukta bu yıl bazı bölgelerde yoğunluğu artan pembekurt zararlısının ilimizde geçmiş yıllarda da bilinen ve sahada bulunan bir zararlı olduğu,  mücadelesinin de kültürel önlemler ve yasal önlemler çerçevesinde yapıldığı belirtildi. Hazırlanan "Pembekurt Eylem Planı" çerçevesinde tüm ilgililerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirerek, zararlının populasyonunun kontrol altına alınabileceğinin önemi üzerinde duruldu. Önümüzdeki yıl Pembekurt yoğunluğu oluşturan alanlarda münavebe uygulanması ile farklı ürün ekilişinin yapılması gerektiği belirtildi. Tüm ürünlerde surveylerin titizlikle sürdürülmesinin ve saha çalışmalarının titizlikle yürütülmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Turunçgillerde yapılan "Akdeniz Meyve Sineği Eylem Planı" çerçevesinde Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı 12 ilçede, 125 gözlem istasyonunda, 250 tuzakta 148 teknik personelle yürütülmekte olan kontrollerde çıkışların belirlendiği, Akdeniz Meyve sineği gözlem istasyonlarından yapılan sayımlarda populasyonun düştüğü, yapılan toplu mücadelenin ve erkenci çeşitlerde yapılan periyodik ilaçlamaların bunda etkili olduğu belirtildi. Akdeniz meyve sineğinin problem olduğu ilçelerin zehirli yem kısmi dal ilaçlaması için gerekli kimyasal ilaçların Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından verildiği belirtildi.  İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılan surveylerin devam ettiği bildirildi. Unlu bit larvalarının bazı bahçelerde yıldız altına veya meyve demetlerinin iç kısımlarına yerleştiği vurgulandı. Unlu bit ile mücadelede yüksek dozda veya ruhsatsız ilaç kullanılmaması konusunda üreticilerin uyarılması gerektiği belirtildi. Mayer limon çeşidinde kesim ve ihracat izninin verildiği söylendi.

 Pamuk, ayçiçeği, yerfıstığı, soya konularında hastalık ve zararlıların populasyon durumları, mücadelesi, hasat durumları anlatıldı. 1. Ürün soya ve pamukta hasadın başladığı verimin pamukta dekara 400-550 kg arası olduğu, soyada verimin 500-650 kg/da olduğu belirtildi. Pamukta yoğunluk oluşturan pembekurt ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.