T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanması Konusunda Denetimler Yapılıyor

Yayın Tarihi : 6.07.2022

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak halkımızın kurban bayramını huzur ve düzen içerisinde geçirebilmesi amacıyla çalışmalarımız son hızla devam etmektedir. 3 Haziran 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" kapsamında, Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararı alınmıştır. Komisyon tarafından ilimiz kurban kesim ve satış yerleri oluşturulmuştur. Kurban satış ve kesim yerlerinde İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, İl Müdür Yardımcısı Efe GÜLER, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Caner ALIÇ, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler Bülent IŞIK, Adem GÜNGÖR ve Bülent GÜNEŞ tarafından denetimler yapılmıştır.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN'in yapmış olduğu açıklamada, vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini komisyonlar tarafından belirlenen ve ilan edilen 28 satış noktasından birinden yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımızın hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği yaratmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından, kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 52 noktadan birinde kesim yapmaları da önem arz etmektedir.

Geçici Kurban Satış ve Geçici Kurban Kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimlerin Veteriner Hekimler tarafından düzenli olarak yapıldığını belirten Muhammet Ali TEKİN; 'Veteriner Hekimlerimiz bu denetimlerde; bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi ve zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalık yönünden kontroller yapmaktadırlar' dedi.

Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerimizin kontrol ve denetimlere devam ettiğini, satış ve kesim yerlerinde, alınan tedbirlere uyulması gerektiğini söyleyen Muhammet Ali TEKİN; 'Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında vatandaşlarımız gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler' şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalar sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığının 10611 adet, küçükbaş hayvan varlığının ise 124.981 adet olarak tespit edildiğini, İlimize 05.07.2022 tarihi itibari ile il dışından yaklaşık 25.000 adet küçükbaş kurbanlık hayvan sevkinin yapıldığını söyledi. Ayrıca 2021 yılında ilimiz genelinde 142.859 küçükbaş, 10.006 adet büyükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini belirtti.

Muhammet Ali TEKİN açıklamalarına şöyle devam etti; 'Kurbanlık hayvan geçici kurban satış yerlerine getirilirken; İl dışından geliyor ise Veteriner Sağlık Raporu, İl içinden geliyor ise büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda Nakil Belgesi bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin kulağında takılı olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanın; Çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır. Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük ve kapak atmamış) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden şüpheli belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir'. TEKİN ayrıca vatandaşlarımızın Türkvet Mobil uygulamasını kullanarak; hayvanın yaşını, ırkını, cinsiyetini, aşılarını ve nereden geldiğini öğrenebileceklerini belirtti.

Son olarak Kurbanlık hayvan kesiminde ve kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Muhammet Ali TEKİN; 'Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahalarda veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir.    

Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemelidir. En az 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır. Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinde şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen Veteriner Hekimlere müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının kayıttan düşürülmesi amacıyla en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde Veteriner Hekimlere ulaşılması mümkün olacaktır. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır' dedi.