T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fao’nun Hibe Programı Tanıtıldı

Yayın Tarihi : 18.05.2022

​Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aralarında Adana'nın da bulunduğu 10 ilde devam eden "Sosyo-Ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve İş İmkânlarının Yaratılması Yoluyla Türkiye'de Geçici Koruma Altında Bulunan Suriyelilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Artırılması" projesinde söz konusu uygulayıcı illerin teknik personellerine, Hibe Programı düzenlenen lansman ile tanıtıldı.

Adana'da düzenlenen programa Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden 85 teknik personel katıldı.

Program açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, tarım sektörünün insanoğlunun en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra istihdama sağladığı katkı itibariyle de kalkınmanın itici gücü konumunda olduğunu belirterek, "Dünya nüfusunun beşte birine iş sağlayan bu sektör ülkemizde ise işgücünün % 22'sini istihdam eder konumdadır. Diğer yandan sanayi ve hizmetler alanındaki sektörlerle ilişkisi düşünüldüğünde tarımın önemi daha da artmaktadır. Bu denli önemli olan tarım sektörümüzün gelişmesinin en önemli yollarından birisi de tarımsal işgücüne nitelikli katılımın sağlanmasıdır. İş gücünün daha verimli hale gelmesi tarım sektörümüzün uluslararası rekabetçiliğini de arttıracaktır. İşletmelerimizin uluslararası arenada daha faal olmasına ve hizmet sundukları pazarın boyutunun genişlemesine katkı sağlayacaktır" dedi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül SELIŞIK da "Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum" sloganı ile yürütülen projede bugüne gelene kadar gerek Suriyeli misafir topluluklarının gerekse ev sahibi toplulukların tarımda daha güçlü olabilmesi için istihdam ve kişisel gelişimlerine yönelik birçok faaliyetin hayata geçirildiğini söyledi. SELIŞIK, "Bunu yaparken Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Delegasyonu ile uyum içinde çalıştık" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ de projelerin temel amacının insanları iş ve aş sahibi yapmak olduğunu, bunu yaparken de balık vermeyi değil balık tutmayı öğretmeyi hedef edindiklerini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kırsal kalkınma projelerini uygulamada tecrübeli bir kurum oladuklarını ifade eden ENGÜRÜLÜ, "Türkiye'de olduğu gibi dünyada da en önemli sorunlardan biri, köyde insanların yaşamasını sağlamak. Kimse kırsalda kalmazsa gıdayı kim üretecek. Pandemi ve ardından gelen savaş, gıdayı en önemli unsur haline getirdi. Biz tarım teşkilatı olarak gıdanın bu denli önemli olduğunu yıllardır söylüyoruz. Tarım en az sanayi, milli savunma kadar önemli. Ülkenizin etrafını güvenlik güçleri ile korursunuz ama insanların karnını doyuramazsanız orada asayişi sağlayamazsınız" diye konuştu.

Hibe Programı Lansman Töreninde daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı, FAO, Avrupa Birliği Delegasyonundan uzmanlarca katılımcı teknik personellere hibe programının detayları anlatıldı.