T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mart Soğuklarının Tarıma Etkisi Değerlendirildi

Yayın Tarihi : 23.03.2022

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Serpil GÜNAL'ın katılımıyla yapılan toplantıda Adana ve çevresinde Mart ayının ilk günlerinde yaşanan don olaylarının tarımsal üretime olan zararları ele alındı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN'i ziyaret eden Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ ve TARSİM Genel Müdürü Serpil GÜNAL, daha sonra bakanlık ve TARSİM teknik personelleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde doğal afetlerden sorumlu teknik personellerin de katılımı ile toplantı yaptı. Toplantıda ilk olarak don afeti nedeniyle Adana'nın ilçelerinden İl Müdürlüğüne gönderilen afet raporları ele alındı. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, ilçelerden gelen afet ihbar formlarında çiçeklenme döneminde olan sert çekirdekli meyveler, patates, karpuz ve mısır gibi tarla ürünlerinde yüzde 10'un üzerinde don zararı olduğunu gördüklerini söyledi. TEKİN, zararın takip edildiğini ve kesin zarar oranının daha sonraki günlerde ortaya çıkacağını ifade etti.

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ de bakanlık olarak Mart ayı içinde meydana gelen don olayı sebebiyle farklı illerden çok sayıda afet ihbarı aldıklarını belirterek, sahadaki çalışmaların teknik personeller tarafından titizlikle yapıldığını söyledi. Adana bölgesinde sert çekirdekli meyveler yanında, turfanda patates ekili alanlarda da zarar oluştuğunu gördüklerini kaydeden ENGÜRÜLÜ, "Turfanda patates ekili alanlarda ortaya çıkan hasar, turfanda patatesin piyasaya arzını bir süre geciktirecek. Bu durumun, ortaya patates krizi çıkaracağını düşünmüyoruz" dedi.

TARSİM Genel Müdürü Serpil GÜNAL da kuruma intikal eden sigorta yaptırılmış tarımsal üretim alanlarındaki hasar tespitlerinin sahadaki eksperler tarafından incelendiğini söyledi. GÜNAL, TARSİM'in geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarımsal afette üzerine düşeni yapacağını belirterek, "Adana'da geçen yıl 80 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Biz üreticimizden ürünü ektiği andan itibaren devlet destekli tarım sigortasını yaptırmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıda ortaya konulan görüşlerin Tarım ve Orman Bakanlığı ile TARSİM Genel Müdürlüğünde irdelenerek, bundan sonra oluşabilecek tarımsal afetlerde izlenecek yol haritasının ortaya konacağı vurgulandı.