T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE, Adana’da Temaslarda Bulundu

Yayın Tarihi : 14.10.2021

​Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı eğitim seferberliğinin dokuzuncu durağı olan Adana'da,  "Kız Kardeşim Projesi" kapsamında bir araya gelen kadın girişimciler hem eğitim aldı hem de girişimciliklerini sergiledi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE'nin katılımı ile bir araya gelen kadın kooperatiflerinin üyeleri İl Müdürlüğümüz kampüs alanında ürünlerini sergilediler. Sergilenen ürünlerle yakından ilgilenen IŞIKGECE, projenin yöresel ürünlerin hak ettiği değere ulaşması anlamında çok önemli bir basamak olduğunu söyledi.

IŞIKGECE, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen "Kız Kardeşim Projesi" tanıtım toplantısında, satış tekniklerinin çok sık değiştiğini belirtti.

Artık sadece marketten değil, sosyal medya üzerinden de ciddi bir ticaret yapıldığına dikkati çeken IŞIKGECE, ürünlerin tanınabilir hale getirilmesi, kanun ve mevzuatlar çerçevesinde satışa sunulabilmesi için 10 başlıktan oluşan modüller hazırladıklarını anlattı. IŞIKGECE, illerdeki kadın kooperatiflerine ve girişimci kadınlara, eksik kaldıkları noktaları tespit ederek eğitim verildiğini, eğitimin sonunda kadınların aldıkları faydalı bilgileri hayata geçirmelerini önemsediklerini aktardı.

Ürünlere katma değer sağlamanın önemine de değinen IŞIKGECE, şöyle konuştu; "Aynılaşma durumunda erişte, salça, tarhana, fiyat rekabetlerinde birileri kaybedecek. Biz ürünlere katma değer sağlamalı ve ürünleri farklılaştırmalıyız. Aklımıza birçok şey gelebilir. Farklılaşma yaptığınız, bu yerelin tadını farklı şekillerde de sunduğunuz sürece, müşteri potansiyelimizi çok farklı noktalara taşımamız mümkün. Bu eğitimlerimizde bunlardan size bahsedeceğiz, 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' diyeceğiz. Tasarruftan ve dijital tarım pazarımızdan bahsedeceğiz. Dijital ortamdaki satıştan bahsedeceğiz ve sizleri bu konularla ilgili elimizden geldiğince geliştirmeye çalışacağız. Ben daha önceki tecrübem nedeniyle işin bu tarafını biliyor olsam da ben de tarhana yapmayı bilmiyorum. Bütün bunları bir kişiden beklemek çok adil değil ama kendimizi eksik taraflarımızla ilgili desteklemeye ihtiyacımız var. Biz bu konuda sizin destekçiniz olarak arkanızdayız".

Kadın çiftçi eğitimlerinin önemine dikkat çeken Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet ERGÜN de tarımsal yayım projeleriyle, kırsaldaki kadınların bilinçli bir üretim yapmasının sağlandığını belirtti.

E tkinlik alanında kurulan kooperatif ve girişimci kadınların yaptığı ürünlerin yer aldığı stantları gezen Bakan Yardımcısı IŞIKGECE, ürünleri tek tek inceledi ve kooperatif üyesi kadınlardan bilgi aldı. Programda hastalıktan ari işletmelere sertifika, Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında da arıcılara kovan ve güneş enerjisi paneli verildi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ndeki programda İl Müdürlüğü Makamında bir süre oturan ve İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN'den ilin tarımsal potansiyeli hakkında bilgi alan IŞIKGECE'ye İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN tarafından tablo hediye edildi.

IŞIKGECE, İlimizde 4 Farklı Tesisi Yerinde Ziyaret Etti

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE, Adana'daki temasları kapsamında Sarıçam ilçesinde bulunan Ali Çetin ÖNDER'e ait Aler Zeytinyağı Fabrikasında incelemede bulundu. Fabrika sahibi ÖNDER'den bilgi alan IŞIKGECE, burada sıkılan iki farklı zeytinyağının da tadına baktı.

Daha sonra Beta Fidancılık Tesislerine geçen Bakan Yardımcısı IŞIKGECE, firma sahipleri Emine ve Gürsel TANRIVER ile fidan üretim seralarını gezerek bilgi aldı. Doku kültürü laboratuarını da gezen IŞIKGECE, laboratuarı çok modern bulduğunu belirterek firma sahiplerini tebrik etti.

Daha sonra Kozan'daki Anavarza Bal işletmesine giden Bakan Yardımcısı IŞIKGECE'ye firma sahibi Can SEZEN tarafından tesis gezdirilerek bilgi verildi. Buradaki bal analiz laboratuarlarını da gezen IŞIKGECE, son olarak İmamoğlu ilçesinde üretici ve iş insanı Niyazi TOKLU tarafından kurulan 21 dekarlık muz serasında incelemede bulundu ve hasata katıldı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, son yıllarda Çukurova Bölgesinde alternatif ürün üretimine giren üreticilerin muz başta olmak üzere ejder meyvesi, avakado ve kivi yetiştiriciliğine yöneldiğini ifade etti. Bakan Yardımcısı IŞIKGECE de bakanlık olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını ifade ederek, bereketli bir sezon temennisinde bulundu.