T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ Adana’yı Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 1.10.2021

Bakan PAKDEMİRLİ Limon ve Pamuk Hasadı Yaptı, Baraj Gölüne Balık Bıraktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıkların, bundan sonraki süreçte 5-6 yılda bir yaşanabileceğini belirterek, "Tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine yönelmek zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ, limon ve pamuk hasadı yaptı, Seyhan Baraj Gölü'ne balık bıraktı. Bakan PAKDEMİRLİ'yi Adana'ya gelişinde Adana Valisi Süleyman ELBAN ve beraberindeki heyet, Şakirpaşa Havaalanı'nda karşıladı. Bakan PAKDEMİRLİ ve Vali ELBAN, ilk olarak kentte restore edilen Tarihi Kız Lisesi'ni gezdi. Heyet daha sonra Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisi'nde düzenlenen 'İklim Değişiklerinin Bitkisel Üretime Etkisi ve Değerlendirmesi Akdeniz Bölge Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Bakan PAKDEMİRLİ ve Vali ELBAN'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide SARIEROĞLU, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem TUNCEL, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, bakanlık temsilcileri, çiftçiler ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan PAKDEMİRLİ, dünya genelinde yaşanan iklim krizine dikkat çekerek, "Son yüzyılda, dünyada nüfus artışı, sanayileşme, plansız kentleşme ve endüstriyel tarımın yükselişiyle birlikte ekosistem ve doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artmıştır. Bu yoğun üretim sürecinin çevreye ve atmosfere verdiği tahribatı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini artık ciddi boyutlarda hissediyoruz. IPCC 6'ncı Değerlendirme Raporu'na göre, sanayi devriminden bugüne, yani yaklaşık 200 yıldır dünya ortalama sıcaklığı 1,1 derece arttı. Son 10 yıl ise tüm zamanların en sıcak dönemi yaşanıyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle artık kuvvetli fırtınalara, aşırı yağışlara, yoğun sıcak hava dalgalarına ve uzun kuraklıklara daha sık şahit oluyoruz. Son 50 yılda; sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Dünyada son 20 yılda en az 1 milyar 650 milyon insan selden, 1 milyar 430 milyon insan kuraklıktan etkilendi. Eğer tedbir alınmazsa, 2050 yılında iklim değişikliği ile birlikte dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin sel riski ile karşı karşıya kalacağı, nüfusun yarısının ise susuzluk tehlikesine maruz olabileceği öngörülüyor" dedi.

İklim değişikliğinin yeryüzündeki tüm ekosistemi ve tüm canlıları olumsuz etkilediğini ifade eden PAKDEMİRLİ, bu nedenle yaklaşık 1 milyon türün yok olma riski altında olduğunu kaydetti. Küresel ısınmanın en fazla darbe vuracağı sektörlerin başında tarım ve gıdanın geldiğini kaydeden PAKDEMİRLİ, şunları söyledi; "Tarımsal üretimde iklim değişikliğinin etkisiyle 2050'ye kadar verimde yüzde 10 ile 25 arasında bir düşüş bekleniyor. Evet, tablo çok da iyiye gitmiyor. Bu tablo ve yaşanan bütün bu olumsuzluklar da gösteriyor ki bizler iklimden daha hızlı değişmek zorundayız. Ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz havzası, sıcak hava dalgalarına en fazla maruz kalmakla birlikte kuraklık riski fazla olan bölgelerin başında geliyor. Bu durum; bazı bölgelerimizde aşırı yağış ve sel afeti, bazı bölgelerimizde kuraklık ve bazı bölgelerimizde ise büyük orman yangınları olarak karşımıza çıktı. İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklık sıklık, süre ve şiddetinde artış yaşanması bekleniyor. Daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıklar, bundan sonra 5-6 yılda bir karşımıza çıkacak. O nedenle; tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak, artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir. Tarımı dönüştürüp, ormanı güçlendirip, suyun verimli kullanımını sağlayarak, değişen iklim koşullarına hazır olacağız".

Bakan PAKDEMİRLİ, Seyhan Baraj Gölü'ne Balık Bıraktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ, Adana ziyaretleri kapsamında, beraberindeki heyetle birlikte Seyhan Baraj Gölü'ne balık bıraktı. Kovalara doldurulan balıkları göle dökmeden önce konuşan Bakan PAKDEMİRLİ, "Bu sene 50 milyon balığı iç sulara ve denizlere bırakmayı hedefliyoruz. Tabi ki ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili. Ayrıca bir de iç sularımız var ve bu iç suların daha iyi değerlendirilmesiyle ilgili ciddi balıklandırma faaliyeti başlattık. Bu sene hedefimiz, en az 50 milyon balığı suya bırakmak. Denizlerimizin ve iç sularımızın zenginliğini artırmak için sulara bırakıyor olacağız. Bu zenginliği sağlamakla birlikte ekosisteme de bu işin çok ciddi faydası var. Marmara'da bu sene yaşadıklarımızı biliyorsunuz. O nedenle hem iç sularımızda hem de denizlerimizde ne kadar canlı yaşarsa iyi" dedi. Bakan PAKDEMİRLİ'ye balık bırakma ziyaretinde, Adana Valisi Süleyman ELBAN tarafından olta takımı hediye edildi. Bakan PAKDEMİRLİ, zaman zaman Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ile balık tutmaya gittiklerini fakat kendisinin şimdiye kadar oltası olmadığını belirterek teşekkür etti.

Bakan PAKDEMİRLİ, Adana Ziyaretinde Narenciye Hasadına da Katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bakan PAKDEMİRLİ, daha sonra Seyhan ilçesine bağlı Büyükdikili Mahallesi'ndeki bir narenciye bahçesine gitti. Bahçenin sahibi çiftçi Ömer DABAĞOĞLU'yla bir süre sohbet ettikten sonra ağaçtan limon hasat eden Bakan PAKDEMİRLİ, üreticinin sorunlarını bire bir dinleyeceklerini ifade etti. Bakan PAKDEMİRLİ, Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin önemine vurgu yaparak "Radyasyon ile Akdeniz meyve sineğini kısırlaştırarak, bunları doğaya salıp çiftleşmelerini sağlayıp ondan sonra döl verimliliğini bitirmek ve neslin devamlılığını sağlamamak için çalışma yaptık. Pilot olarak İzmir'de başlattık. Çok ciddi bir biyolojik mücadele. Hem kalıntı yok, hem de Akdeniz meyve sineğinden kurtuluyorsun. Adana'da da pilot salınım yapılacak" şeklinde konuştu.

2020 yılında limon üretiminin 1 milyon 189 bin ton olduğunu, bu yıl ise üretimin 1 milyon 450 bin tona ulaşmasını beklediklerini söyleyen PAKDEMİRLİ, "Dünya ortalaması, verimde dekarda 1500 kilogram iken bizde 2400 kilograma varan bir verim var. Mersin, limon üretiminde birinci sırada ama Adana da toplam limonun 4'te 1'ini üreten ikinci bir şehrimiz. 2002'de limon ihracatı, 239 bin ton iken 2020'de 471 bin ton limon ihracatımız var. Yüzde 216, döviz bazında artış var. Çiftçimizi, üreticimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Pamuk'ta Destekleme Üretimi Artırdı

Adana ziyaretinde Yüreğir ilçesine bağlı Güzelevler Mahallesi'nde bulunan Bünyamin ORTATEPE'ye ait pamuk tarlasında hasat etkinliğine de katılan Bakan PAKDEMİRLİ, pamukta verilen desteğin üretimi artırdığını ifade etti. Pamuk hasat makinasına binip tarladaki pamuğu hasat eden Bakan PAKDEMİRLİ, pamukta bu sene çiftçinin yüzünün güldüğünü vurguladı.  PAKDEMİRLİ, "Pamuk fiyatlarından çiftçimiz memnun. 2020'deki pamuk üretimimiz 1 milyon 774 bin tondu. Bu sene 2 milyon 250 bin ton pamuk üretimi bekliyoruz. Buradaki ana unsur 80 kuruş olan desteğin 1 lira 10 kuruşa yükselmesi. Bugün itibariyle ekili pamuk alanı 330 bin hektar civarında. 2021'de de yüzde 27 artışla 2 milyon 250 bin ton ürün bekliyoruz. Son 19 yılda birim alandaki verim artışı yüzde 40. 353 kilogramdan 494 kilograma yükseldi. Buradaki verim de 500 kilogram civarında verim aldığını söyledi. Şanlıurfa bu üretimde birinci sırada. Adana ise altıncı sırada. Eskiden Adana'da daha fazla üretim vardı ama üretim sulu tarımla beraber başka ürünlere kaymış durumda" diye konuştu.

Pamuk hasat etkinliği sonunda Bakan PAKDEMİRLİ'ye Adana Valisi Süleyman ELBAN ve İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN tarafından tablo, kilim ve yöresel ürünlerin içinde olduğu sepet hediye edildi. Adana temasları çerçevesinde son olarak İmamoğlu Sulama Projesi'ni yerinde inceleyen Bakan PAKDEMİRLİ, inşaat maliyeti 11 milyar lira olan Çukurova Kapalı Sistem Basınçlı Sulama Projesi ihalesinin bu yıl ihalesinin yapılacağı müjdesini de verdi.