T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli ve Milli Yerfıstığı Çeşidi Ayşehanım’ın Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması Kapsamında Tarla Günü Etkinliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 19.08.2021

Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlükleri ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)'ne üye özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin 'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' sloganıyla yola çıkılarak, Ülke genelinde yapılan çalışma kapsamında İller bazında belirlenen ürünlerde demonstrasyon kurulumları gerçekleştirilmiştir.

İlimizde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlükleri ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)'ne üye özel sektör tarafından bezelye, ekmeklik buğday, mısır, nohut, pamuk, patates, soya ve yerfıstığı ürünlerinde tescil ettirilen 51 çeşidin çiftçi bazında gerçekleştirilen demonstrasyonlarla denemeleri yapılacaktır.

Bu kapsamda Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli yerfıstığı çeşidimiz "Ayşehanım"ın yaygınlaştırılması için Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile çiftçi bazında Karataş İlçesi Tuzla Mahallesinde kurulan deneme alanında "Tarla Günü" düzenlendi. Tarla gününe Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Abdullah DOĞRU, Adana Milletvekili Mehmet Şükrü ERDİNÇ, Adana Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Erol SATICI, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ÇİL, Ziraat Odaları ile ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı.

Düzenlenen tarla gününde geliştirilen yerfıstığı çeşidinin üstün özellikleri tanıtılarak, yerfıstığının sanayide gıda ürünü olarak kullanılabilmesinin yaygınlaştırılabilmesi amacıyla yerfıstığı ile yapılan çeşitli ürünler sergilendi. Bu ürünlerin tanıtımı ile AR-GE çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Ayşehanım Yerfıstığı Üstün Özellikleri:

İlimizde yerfıstığı, ekim nöbetine girmesi, kendinden sonra gelen bitkiye işlenmiş ve azotça zengin bir tarla bırakması ve buğdaydan sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebilmesi dolayısıyla büyük öneme sahiptir. Türkiye'de 2020 yılı itibariyle yerfıstığı ekim alanı 547.747 dekar, üretim miktarı 215.927 ton ve verimi dekara 394 kg'dır. Adana ili yerfıstığı ekim alanı ise 270.169 dekar, üretim miktarı 113.460 ton ve verimi dekara 420 kg'dır. Türkiye yerfıstığı ekim alanının % 49'unu ve üretim miktarının %53'ünü Adana ili oluşturmaktadır. Adana ilinde yerfıstığı verimi de Türkiye ortalamasının üzerindedir. Üretimde kullanılacak yerfıstığı tohumları iyi kalitede olmalıdır. 2018 yılında Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından tescil ettirilen "Ayşehanım" çeşidinin kabuklu verimi dekara 550-600 kg, iç verimi dekara 390-420 kg arasında olup hastalıklara toleranslıdır.  Ayşehanım yerfıstığı çeşidi çerezlik kalitesi çok yüksek olup, kavrulduğu zaman tadı ve aroması değişmeyen, ısıl işlem gördüğünde acılaşma ve ekşime yapmayan bir çeşittir. Ayrıca yerfıstığının yağ, süt, dondurma, peynir, ezme ve sporcu içeceği gibi yeni kullanım alanları da mevcuttur.