T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘Ata Tohumu’nun Adana ve Mersin İllerinde Yaygınlaştırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü İmzalanarak, Tohumların Çiftçilerimize Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.04.2021

Adana ve Mersin illerindeki bitki türlerine ait yerel çeşitlerin korunmasını sağlamak amacıyla çeşitlendirme, dağıtım, bilinçlendirme, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini kapsayan 'Ata Tohumu' çalışması için 05.11.2020 tarihinde Adana ve Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı arasında bir protokol imzalanmıştır.

Protokol içeriğinde yer alan Hayriye Biberinin satın alma işlemleri Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilmiş olup, Adana ve Mersin için toplam 330 bin biber fidesi dağıtıma hazır hale getirildi.

Böylece Adana için teslim alınan 165 bin adet fide;

Karaisalı İlçemizde faaliyet gösteren 3 üretici,

Çukurova İlçemizde faaliyet gösteren 2 üretici ve

Yumurtalık İlçemizde faaliyet gösteren 2 üreticiye her biri 5 dekardan toplam 35 da alanda dikilmek üzere dağıtımı yapıldı.

 

Karaisalı Salçalık Biberi (Hayriye)

ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından halk arasında Karaisalı Tipi olarak bilinen biber populasyonundan seleksiyon yöntemi ile ıslah edilen ve HAYRİYE ismi ile tescil edilerek, Standart Tohumluk Kayıt Listesine eklenen biber çeşidi 2018/04 sayılı Bitki Çeşitleri Bülteninde 20158/230 tescil numarası ile ilan edilerek 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun çerçevesinde fikri mülkiyet hukuku hükümlerine göre koruma altına alınmıştır.

Çeşit içinde bulunduğu popülasyondan kuvvetli bitki yapısı, yüksek meyve tutumu ve yüksek verim ile ayrılmakta olup, yapılan çalışmalarda populasyon ortalamasından  % 30-50 arasında daha yüksek verim elde edilmiştir. Bu özelliği ile çiftçilerin, daha az zararlı organizma mücadelesi yapacak ve daha yüksek verim elde ederek daha yüksek kazanç sağlayacakları bir çeşittir.

Çeşidin tohum üretimi sınırlı miktarda yapılmakta olup, bu çeşidin tohum üretimi 'Tohum Üretici Belgesi' sahibi kişi veya kuruluşlar aracılığı ile yapılacaktır. Yakın zamanda üretim ve pazarlama hakkı ihale yolu ile bir firmaya verilmiştir.