T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, Bakanlığımız Koordinatörlüğünde Müdürlüğümüzce Yürütülen KDAK Projesi Kapsamında İlgili İlçe Müdürlüklerine Araç Teslimlerini Yaptı

Yayın Tarihi : 20.01.2021

Bakanlığımız koordinatörlüğünde İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen KDAK Projesi kapsamında Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Pozantı ve Kozan İlçe Müdürlüklerine, Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN tarafından araç teslimleri yapıldı.

'Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP)', kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan küçük ölçekli çiftçilerin refahının ve direncinin artırılmasını amaçlamaktadır. Toplam bütçesi 95.642.000 Avro olan KDAK Projesi, 8 yıllık bir proje olarak planlanmış olup, Doğu Akdeniz'de Adana, Mersin ve Osmaniye illeri ile Batı Karadeniz'de Kastamonu, Sinop ve Bartın illeri olmak üzere 6 ilde uygulanmaktadır. Bu 6 ilde proje uygulama sahaları 600 m rakım üzerindeki dezavantajlı kırsal alanlar olarak belirlenmiştir.

KDAK Projesi, kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan toplulukların, özellikle de gençlerin güçlendirilmesi ve piyasalara entegrasyonlarının iyileştirilmesi için kırsalın gizli potansiyellerinin ortaya çıkarılmasını amaçlayan; altyapı yatırımları, sürdürülebilir arazi ve su kullanımının teşvik edilmesi, çeşitli tarımsal ürünlerde kümelenmenin geliştirilmesi, tarımsal kredi garanti fonu gibi tarımsal üretimin geliştirilmesine yönelik çeşitli mekanizmaları içermektedir.

Adana ilinde KDAKP'nin uygulanacağı proje sahası Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Aladağ, Pozantı ilçelerinin tamamı ile Kozan ve Karaisalı ilçelerinin ise 600 m rakım üzerindeki mahalleleridir. İlimizde 7 ilçede toplam 208 mahallede yürütülecek olan projenin uygulanmasında, Ekonomik Kalkınma Kümelerinin geliştirilmesi yaklaşımı esas alınmıştır. Buna göre proje sahasında, -idari sınırlar dikkate alınmaksızın-,   mevcut tarımsal üretim deseni ve üretim potansiyeli ile ürünlerin pazara erişim yolları gibi unsurlar dikkate alınarak, 8 ekonomik kalkınma kümesi (EKK) oluşturulmuştur. Her EKK için o kümeye özel bir  'Stratejik Yatırım Planı' hazırlanmış ve bu planda kümeye has gizli tarımsal potansiyel ve ihtiyaçlar belirlenmiştir.  Proje ile her bir EKK'de yapılacak olan yatırımlar ve desteklenecek tarımsal ürünler, her bir EKK'nin tarımsal potansiyeli göz önünde bulundurularak hazırlanmış olan 'Stratejik Yatırım Planları'nda belirlenmiştir.