T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi Kapsamında Çiftçi Katkılı Hibe Tohumluk Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.11.2020

İlimizde pamuk ekilişi yapılan alanlarda, sonbaharda pamuk hasadından sonra, ilkbahar ekilişleri yapılıncaya kadar oluşan ara dönemde, münavebeye uygun tek yıllık yem bitkileri ekiminin yaygınlaştırılması amacıyla çiftçi katkılı, hibe tohumluk dağıtımı yapıldı.

Proje ile özellikle pamuk ekilişi yapılan alanlarda, sonbaharda pamuk hasadından sonra, ilkbahar ekilişleri yapılıncaya kadar oluşan yaklaşık 4 aylık ara dönemde boş kalan topraklarımızda yem bitkileri ekilişlerini teşvik ederek, kaliteli kaba yem açığının giderilmesi, meralar üzerindeki aşırı baskının azaltılması, hayvancılık işletmelerinin yeşil ve sulu kaba yem ihtiyacının karşılanması ve bu sayede üreticilerimizin gelirlerinin artırılması amaçlanmıştır.

Bakanlığımızca uygulanmakta olan Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında uygulanmakta olan bu proje, aralarında Adana'nın da bulunduğu 26 ilde uygulanmaktadır. İlimizde ilk defa uygulamaya konulan proje için Ceyhan, Karataş ve Sarıçam ilçelerimiz pilot bölge olarak belirlenmiş ve bu ilçelerimizde çiftçilerimize yönelik proje tanıtım toplantıları yapılarak çiftçilerimizin proje hakkında bilgilenmeleri sağlanmıştır.

Proje kapsamında, tek yıllık baklagil yem bitkisi olması, ot veriminin ve kalitesinin yüksek olması, Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişmesi, sulu alanlarda yetiştirilebilmesi, derin olmayan kök sistemine sahip olması, toprağa azot kazandırması, optimum sıcaklık isteğinin 10-25 oC olması, çok fazla toprak seçici bir bitki olmaması, tohum yatağı hazırlarken derin sürüme ihtiyaç duymaması ve münavebeye uygun olması nedenlerinden dolayı İskenderiye Üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ekiminin yaygınlaştırılması planlanmış ve rasyon kalitesini artırmak amacıyla bir buğdaygil olan Caramba (Lolium Multiflorum)  tohumu ile karışım olarak ekiminin yaptırılması planlanmıştır.

Projeden yararlanmak üzere talepte bulunan üreticilerimize, söz konusu tohumluklar % 25 çiftçi katkılı ve % 75'i hibe desteği olmak üzere dağıtılmıştır.