T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman İl Müdürü Adil ALAN Bayram Öncesi Kurban Satış Yerlerini Denetledi

Yayın Tarihi : 29.07.2020

​Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde kent genelindeki hayvan satış yerlerinde denetim yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, denetimlerin ardından gazetecilere, kentteki 30 noktada kurban satışı gerçekleştirildiğini, 65 noktada da kesim yapılması için yer belirlendiğini söyledi.

Kurban satış yerlerinin girişlerinde veteriner hekimlerin gözetiminde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda bilgilendirmede bulunulduğunu ifade eden Alan, "Adana il Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak halkımızın kurban bayramını huzur ve düzen içerisinde geçirebilmesi amacıyla çalışmalarımız son hızla devam etmektedir. 26 Haziran 2020 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" kapsamında, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından ilimiz kurban kesim ve satış yerleri oluşturulmuştur'' dedi. Alan kurban satış yerleri denetiminde şu açıklamalarda bulundu;

            "2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ doğrultusunda İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınmış olan kararlar İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından titizlikle uygulanarak yerine getirilmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızın göndermiş olduğu kurban bilgilendirme broşür, afişleri tüm İlçe Müdürlüklerimiz tarafından geçici kurban satış yerlerine asılarak ve dağıtılarak tüm hijyen ve sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurulup vatandaşlarımızın bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır.

            Vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini, komisyon tarafından belirlenen ve ilan edilen 34 adet geçici satış noktasından birinden yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği yaratmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından geçici kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 65 noktadan birinde kesim yapmaları da önem arz etmektedir.

            Bu alanların gerekli kontrol ve denetimleri veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerimiz kontrol ve denetimlere devam edeceklerdir.

            Bu denetimlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların İl içi hareketlerinde  kulak küpeleri, nakil belgeleri ve pasaportlarının aynı zamanda salgın hastalıklar yönünden uygun  olup olmadığı kontrol edilmektedir. İl müdürlüğümüzün tarafından yapılan Kurban Bayramı öncesi kurban satış yerlerindeki denetimlerinde, bu güne kadar sağlıksız, pasaportsuz, veteriner sağlık raporsuz ve küpesiz hayvanlara rastlanılmamıştır. Veteriner hekimlerimiz tarafından sağlık yönünden kurbanlık hayvanlarda yapılan muayenelerde bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi ve zoonoz hastalık belirtileri gösteren bir hayvana da rastlanılmamıştır.

            İl dışı hayvan hareketlerinde ise bunlara ek olarak veteriner sağlık raporları kontrol edilerek, gelmiş oldukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ettirilerek hayvanların varış işleminin tamamlamaları sağlanmaktadır.

            Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında Vatandaşlarımız gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler. Ekiplerimiz her türlü tedbiri almak üzere iş başında çalışmalarını sürdürmektedirler.

            Adana İli olarak 2019 kurban hayvan sayılarımız büyükbaş 10.728 küçükbaş hayvan sayımız 136.109 iken 2020 yılı kurbanlık hayvan sayılarımız büyükbaş 17.407, küçükbaş hayvan sayımız 121.929' dur.

KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

         Kurbanlık hayvan kesiminden önce Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesinin bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaşların ise ayrıca hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır.

             Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük ve kapak atmamış) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden belirgin belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir. Dişi hayvanların gebe olma ihtimalleri düşünülerek kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi gerekmektedir.

Kurbanlık hayvan kesimi sırasında şunlara dikkat edilmelidir.

Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahanelerde veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir.

Kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konular

             Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır. Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinde şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen veteriner hekimlere müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının kayıttan düşürülmesi amacıyla en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde veteriner hekimlere ulaşılması mümkün olacaktır. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli yada sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.

            Bakanlık talimatı gereği kesim yerlerinde kesilen hayvanların küpeleri il müdürlüğümüzce temin edilen küpe toplama kutularında toplanıp Kurban Bayramı sonrası ilgili ilçe müdürlüklerine gönderilerek sistemden düşümü yapılacaktır.

            İl müdürlüğü olarak Mübarek Kurban Bayramını sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz.

            Tüm dünyada görülen COVID-19 salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler gereği kontrollü sosyal hayat döneminde,

Satış ve kesim yerleri yerlerinde;

  • COVİD-19 kapsamında ağız ve burunu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 1,5 metre olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması,
  • Hayvan satış alanının sınırlandırılması, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların  giriş çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturularak hayvan satış yerinde uygun yönlendirmeler yapılır.
  • Hayvan satış alanında 8 metre²'ye bir kişi olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanır
  • Hayvan satış alanının giriş kapılarını ve uygun yerlerine kolit 19'dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılır hayvan satış alanlarına ateş ve solunum sıkıntısı olanlar alınmamalıdır
  • Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşlarının ateşi ölçülerek ateşi 38° üzerinde olanlara tıbbi maske takılması girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kursuna kuruluşuna yönlendirmelisin sağlanır.
  • Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılır
  • Hayvan satış alanlarında insan kalabalığı ve belli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulur bu üniteler arası mesafe en az 2 metre olmalıdır
  • Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptik ve hijyeni sağlayacak uygunluk da kolanya bulundurulur.
  • Hayvan satış alanı içersinde ulaşılabilir yerde 50 kalmak için ne yapılır oluşturulur.
  • Kurban satış yerlerinde müşterilere yönelik aşağıdaki önlemler uygulanması sağlanır.
  • Müşteriler hayvan satış alanına girerken bilgilendirme tabelaları okumalıdır.
  • Girişte ilan sitesi yap diye kullanmalıdır ateşi ve solunum sıkıntısı olan tanısı olan veya teması müşteriler hayvan satış alanına girmemelidir.
  • Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır
  • Müşteri ve satıcılar hayvan satış alanlarda fiziki mesafe olmalıdır.
  • Müşteri ve satıcılar tokalaşmamalıdırlar.