T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Turunçgil Atıklarının Pektin Üretiminde Değerlendirilmesi Projesi” Kapsamında Fidan Dikimi Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 12.03.2020

Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Çukurova Kalkınma Ajansına sunulmuş olan, 2018 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında "Turunçgil Atıklarının Pektin Üretiminde Değerlendirilmesi Projesi" ajansın desteğini kazanmış olup, fizibilitenin nihai raporu hazırlandı. Fizibilite konusu yatırım, Adana-Mersin yöresindeki turunçgil atıklarının katma değer yaratan bir ürün olan pektine dönüştürülmesi amacını taşımaktadır. Bu fizibilite çalışması, narenciye kabukları ve atıklarından pektin üretim tesisinin yerli ve yerinde üretim koşullarını, yatırım ile hangi nitelikte pektinin, nerede, nasıl, hangi maliyetle üreteceğini ve nereye satılabileceğini, ne kadar kâr edilebileceğini, bunun için ne kadar ve ne türde kaynak gerektiği bilgisini vermek, yatırımın risklerini ortaya koymak ve bu risklerden ne kadarının ne şekilde bertaraf edilebileceğine dair olanakları irdelemek amacıyla hazırlandı.

İl Müdürlüğümüz ve yüklenici firma Vespafiz Teknik Danışmanlık Ltd. Şti. projenin manevi devamlılığının sağlanması amacıyla Kozan Organize Sanayi Bölgesi'nde ağaçlandırılmak üzere 100 adet (Defne, fıstıkçamı vb. ) fidan dikimi gerçekleştirmiş olup, fidanlar Adana Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından Orman Mühendisi Mürşit BOĞAR aracılığıyla tahsis edilmiştir.

Ağaçlandırmaya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürü Semaattin TOKTAŞ, Kozan İlçe Tarım Müdürü Ömer ERDOĞAN, Kozan Orman İşletme Müdürlüğü İşletme Müdürü Şensu KÜÇÜKATEŞ, İşletme Müd. Yard. Mustafa ÇELEN, Kozan OSB Müdürü Fatih AYDIN, İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü proje yürütücüleri Olcay TÜRKEN, H. Çağla PAN ve Tuba KAYAALP ÖZDEMİR ile İlköğretim okukulu öğrencileri katıldı. Fidanların toprakla buluşmasında emeği geçen Şabanata İlköğretim Okulu ve Lütfiye Ali Şadi Çelik İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencilerine Müdürlüğümüz adına teşekkür ederiz.