T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Sebze Meyve Kurusun Pazarda Yerini Bulsun” Projesinin İlk Ürünleri 3. Adana Lezzet Festivalinde Tanıtıldı

Yayın Tarihi : 17.10.2019

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi 2019 Yılı Yatırım Programı kapsamında desteklenerek, İl Özel Projesi olarak uygulamaya konulan "Sebze Meyve Kurusun Pazarda Yerini Bulsun" Projesi, Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Pozantı İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülmeye başlandı.

Pozantı İlçemiz Kamışlı Mahallesinde yürütülmeye başlanan proje kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi sistemleri ve elde edilen bu enerji ile çalışacak olan bir kurutma tesisi kurulması amaçlanmıştır. Bu sayede kurulan tesiste tasnif dışı kalmış, üreticilerin hak ettiği fiyatı bulamadığı için elinde kalan, pazar şartlarının olumsuzluğu sebebiyle tarlada kalmış sebze ve meyvelerin kurutularak raf ömürlerinin arttırılması, kurutmaya uygun olmayan ürünlerin ise diğer değerlendirme yöntemleri kullanılarak işlenerek marka etiketiyle son tüketiciye ulaştırılması sağlanarak yüksek fiyatlarda pazarlanması sağlanacaktır.

Üretimin her aşamasında yer alan kadınlar öğrendikleri doğru üretim teknikleri ile her aşamada bilinçli üretim yapacak ve markalaşma yoluna gideceklerdir. Ayrıca atık yönetimi konusunda aldıkları eğitimlerle sıfır atık üretme ve atıkları değerlendirme konusunda bilinçlenecek ve çevre korumaya yardımcı olacak, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir alan bırakmaya katkı sağlayacaklardır.

Yürütülen proje kapsamında Proje paydaşları olan Pozantı Kaymakamlığı, Pozantı Belediye Başkanlığı, POZKAD Kadın Kooperatifi ve İŞKUR ile Halk Eğitim işbirliğinde;

-) Proje tanıtım toplantıları yapıldı,

-) Kurutma tesisinin kurulacağı alanda gıda mevzuatına uygun tadilat gerçekleştirildi,

-) Gıdaların hazırlanması ve işlenmesi için gerekli ekipmanlar sağlandı,

-) Sebze ve meyvelerin tat, aroma ve besin değerlerini en az kaybedecekleri sistemle kurutulmalarını sağlamak amacıyla Kurutma Fırınında mevsim ürünleri kurutulmaya başlandı,

-) Kurulan işletmeye İşletme Kayıt Belgesi alındı ve

-) Halk Eğitim ve İŞKUR ile işbirliği yapılarak 25 kadın çiftçiden oluşan ilk gruba yönelik Gıda Hijyeni ve Sanitasyon eğitimine başlandı.

Projede üretilen ürünler ambalaj tasarımı da yapılarak, ilimizde gerçekleştirilen 3. Adana Lezzet Festivalinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu ve tanıtımı yapıldı.