T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

3. ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ 4-6 EKİM TARİHLERİ ARASINDA YAPILDI

Yayın Tarihi : 10.10.2019
Adana Valiliği ev sahipliğinde “Büyük Akdeniz Şöleni” temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Merkez Park’ta gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve ardından yakılan mangal ateşi ile başladı.

Vali Mahmut Demirtaş ve eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın yanı sıra Adana Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu,  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gürkan Yaşar, konuk ülke temsilcileri, festivale destek veren kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından mangal ateşi yakıldı.
 
Oldukça renkli görüntülere sahne olan açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar’dan sonra Vali Demirtaş bir konuşma gerçekleştirdi. 
Yurt içinden ve yurt dışından festivale katılan konuklara lezzetin başkenti Adana’ya hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Vali Demirtaş, “Üç gün boyunca ortasından nehir geçen bu efsane şehirde, güne ciğerle başlayacak; şalgam suyu eşliğinde kebapla devam edeceksiniz. Karakuş tatlısıyla ağızlarınızı tatlandıracak; hararetinizi bici biciyle gidereceksiniz. Ve günü şırdanla, mumbarla noktalayacaksınız.” dedi.

Bunların haricinde üç gün sürecek lezzet yolculuğunda,200’ün üzerinde yerel ve geleneksel lezzeti de tatma fırsatı olacağını ifade eden Vali Demirtaş, Hatay ve Gaziantep mutfağının eşsiz tatlarının da bu yıl festivalde katılımcılarla buluşacağını söyledi.  
Bu yıl festival sloganının “Büyük Akdeniz Şöleni” olarak belirlendiğini dile getiren Vali Demirtaş, “Bu şölende Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden dünyaca ünlü şefler de festivalimize renk katacaklar. Fransa, İspanya, Yunanistan, Arnavutluk ve Bosna Hersek’ten şeflerin gastroshowlarını hep birlikte izleyeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya, Malta, Lübnan ve Fas’tan gelen konuklarımızın açacağı stantları, hep beraber ziyaret edeceğiz. Endonezya, Kolombiya ve Güney Kore’den gelen konuklarımızı en iyi biçimde ağırlayacağız.  Ayrıca festivalimiz kapsamında tek şişte en uzun et pişirme Guinness rekor denemesinde bulunacağız. Festival süresince siz değerli konuklarımızla birlikte, kültür ve hasat turlarına katılacağız. Yani doya doya bir festivali hep birlikte yaşayacağız.” dedi.

Konuşmasının devamında, tatil tercihleri yapılırken; gidilen mekânın, yeme-içme kültürünün, en başa konulduğunu kaydeden Vali Demirtaş, “Bizlerde bu beklentileri karşılamak üzere son dönemde Lezzet Festivali, Unesco gastronomi kenti ve coğrafi işaret çalışmaları gibi önemli adımlar attık. Adana’mızın, mevcut potansiyelini harekete geçirmeyi ve Adana’yı önemli bir gastronomi destinasyonuna dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bunu, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın işbirliğinde mutlaka başarmalıyız.” şeklinde konuştu.

Festivale renk katan gastronomi dünyasının birbirinden kıymetli isimlerine şükranlarını sunduklarını belirten Vali Demirtaş, “Adana'nın yerel ve geleneksel lezzetlerinin peşinden koşan, tüm yerli ve yabancı konuklarımıza teşekkür ediyorum.  Bu vesileyle festivalimizin, kentimize hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum. 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin düzenlenmesinde emeği geçen başta milletvekillerimiz olmak üzere, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımıza, festival yürütme kurulumuza, kamunun ve sivil toplumun kıymetli temsilcilerine teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Yoğun bir katılımın ve ilginin olduğu festivalde çeşitli gösteriler, etkinlikler ve sunumlar gerçekleştirildi.

Ayrıca Lezzet Festivali'nde, Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve 194,5 metre ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait olan "tek şişte et pişirme" rekoru 233,6 metreyle kırıldı. Valiliğin desteğiyle yürütülen rekor denemesi için kebapçı Gül Kıstak ve eşi Ulaş Kıstak'ın ekibi, festivalin düzenlendiği Merkez Park'taki alana 250 metrelik mangal kurdurdu. 2,5 metrelik 100 parçadan oluşan mangal üzerine yerleştirilen şişe, yaklaşık yarım ton et takıldı. Daha sonra, yine yarım ton kömür kullanılarak pişirilen et, Guinness yetkililerince ölçüldü. Deneme öncesinde 222 metre olarak belirlenen rekor, Guinness Rekorlar Kitabı hakeminin ölçümüyle, 233,6 metre olarak kaydedildi.
 
Mangal başındaki yaklaşık 100 kişilik ekip, rekorun Çin'den alınarak Adana'ya getirildiğinin ilan edilmesiyle büyük sevinç yaşadı. Guinness yetkilisi de rekora ait belgeyi Gül Kıstak ve eşi Ulaş Kıstak'a sundu. Törene katılan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, emeği geçenlere teşekkür ederek, "Tebrik ediyorum. Hep birlikte başardık, Allah hayırlı uğurlu eylesin." diye konuştu. Kebapçı Gül Kıstak da büyük emek verdiklerini, çok çalıştıklarını ve sonunda rekoru Adana'ya getirdiklerini kaydetti. Konuşmaların ardından kebap, festival alanında bulunan vatandaşlara dağıtıldı.

Festival alanında bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü standına, birçok vatandaşımız ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da ziyarette bulundular.