T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Adana’da 2019-2020 Sezonu İlk Kütlü Pamuk Satışı Yapıldı

Yayın Tarihi : 29.08.2019

Adana'da bu sene hasat edilen ilk kütlü pamuk, Ticaret Borsası'nda elektronik ortamda gerçekleştirilen açık arttırma ile satıldı.

Açık arttırma öncesi konuşma yapan Adana Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Kansu ÖZTÜRK, pamuk üretiminde Türkiye'nin 7. sırada olduğunu vurgulayarak, "2017/18 sezonunda Türkiye ekim alanı yönünden dünyada on üçüncü, birim alandan elde edilen lif pamuk verimi yönünden üçüncü, pamuk üretim miktarı yönünden yedinci, pamuk ithalatı yönünden beşinci ülkedir. Türkiye'de 2018/19 sezonunda pamuk üretiminin bir önceki yıla göre %4,9 artış göstererek 2,6 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

 2018 TUİK verilerine göre Türkiye pamuk ekiliş alanının 518.634 hektar, üretim miktarının 2.570.000 ton, ortalama verimin ise dekara 496 kg olarak gerçekleştiğini ifade eden ÖZTÜRK, "2019 yılı ekiliş alanlarımız ise tahmini olarak 490.000 da olup, verim ortalama 615 kg/da civarında beklenmektedir" dedi.

ÖZTÜRK, "Yazlık bir bitki olan pamuk İlimiz iklim ve toprak şartlarına uygun bir bitkidir. Her ne kadar iklim uygun olsa da birinci ürün ekilişinde; Nisan, Mayıs, Haziran aylarında yaprak biti, ikinci ürünlerde Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında beyazsinek zararlısının çok fazla görülmesi sebebiyle üretimde zaman zaman problemler ortaya çıkmaktadır. Bu zararı bertaraf etmek için pamukta 8 ila 14 kez kimyasal mücadele yapılmaktadır. Konu ile ilgili tüm tarım paydaşları (Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, İlaç Bayileri ve Üreticiler) İl ve İlçe Müdürlüğümüz Teknik personeli tarafından bilgilendirilmekte, internet sitemiz ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından 4 kez Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Zirai Mücadele Toplantısı yapılmış, pamuk başta olmak üzere diğer tüm ürünleri de kapsayacak şekilde sorunlar tartışılmış, çözümler üretilmiş ve yapılacak çalışmalar sonuca bağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Konuşmasında tarımsal desteklemelere de değinen ÖZTÜRK, "Dünyada en önemli bitkiler arasında yer alan pamuk bitkisinin parasal değerine bakıldığında ise; Bakanlar Kurulunun "2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ı kapsamında, ÇKS'ye dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli olurken, pamuk dekar başına 40 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 44 lira ile en fazla destek alan ürün olmuştur. Bununla beraber kilograma 80 kr. fark ödemesi ile Bakanlığımızın bu desteği ekiliş alanlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı beklenmektedir. 2019 yılı destekleme fiyatı Tarımsal Destekleme Tebliğinin yayımlanmasını müteakiben belli olacaktır" şeklinde konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Şahin BİLGİÇ ise tüm ürünleri elektronik ortamda alıcı ve satıcıyla buluşturduklarını belirterek, Çukurova ve Adana denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden olan, kentte 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğa, coğrafi işaret almak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurduğunu dile getirdi. BİLGİÇ, "Başta Adana Valisi Mahmut DEMİRTAŞ ve Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilerinin destekleri ile sürecin sonuna gelinerek, yakın zamanda 'Çukurova pamuğu'na coğrafi işareti alacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını dilerim. 2019-2020 pamuk üretim sezonun üyelerimize, üreticilerimize ve sanayicilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından iki üretici tarafından getirilen 50'şer kilogramlık pamuk Ticaret Borsasında açık arttırma ile satışa sunuldu.  Borsa Başkanı Şahin BİLGİÇ'in pamuğun ve emeğin değerini alması dileğiyle başlattığı 8 dakikalık ihalede, Çukobirlik Genel Müdürlüğü ve Duf Tarım İşletmeleri, sembolik olarak 50'şer TL ile pamukları satın aldı.