T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

3. TARIM VE ORMAN ŞÛRASI ÖNCESİ “ADANA TARIM VE ORMAN SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 2.08.2019
     Bakanlığımız kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla yapılacak Tarım Şurasının çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesi hedefleri, işleyişi ve görevlerinin belirlenmesi amacıyla Tarım Şurası Yönetmeliği 17.05.2019 tarih ve 30777 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
     Türkiye tarımının önümüzdeki 25 yıllık yol haritasının belirleneceği ‘‘3. Tarım ve Orman Şurası’’ öncesinde Adana’daki tarım faaliyetlerinin değerlendirildiği “Adana Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı” Vali Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
     İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde gerçekleştirilen toplantıya Vali Demirtaş’ın yanı sıra; Adana Milletvekili Abdullah Doğru, kaymakamlar, belediye başkanları, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, tarım sektörü ile ilgili birlik ve odaların temsilcileri katıldı. 
     İl Müdürü Muhammet Ali Tekin’in açılış konuşmasını yapmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Demirtaş konuşmasında; 17 Temmuz 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanının katılımıyla Ankara'da 3. Tarım ve Orman Şûrası’nın tanıtım toplantısının gerçekleştirildiğini ve şûra süreci ile ilgili bilgilendirme yapıldığını ifade ederek bu kapsamda düzenlenen bu toplantıyla şûra sürecine ilişkin Adana’nın hazırlayacağı rapora son şeklinin verileceğini belirtti.
     Toplantı boyunca tüm katılımcılardan bir beyin fırtınası oluşturarak Adana’nın tarım ve orman sektörüne dair analizlerini her yönüyle ortaya koymalarını isteyen Vali Demirtaş: ‘‘Dünya, her alanda olduğu gibi tarım alanında da yerinde durmuyor. Tarım teknolojilerinde artık Tarım 4.0 konuşuluyor. Biz de ülke olarak yaşanan bu gelişmelere duyarsız kalmıyor; dünyanın ilerlediği bu yolda hızlı ve emin adımlarla yürüyoruz. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın tanıtımını yaptığı elektrikli traktör, ülkemizin bu alanda da durmadığının, yerli ve milli çalışmaları öncelediğinin en güzel ispatıdır. İnanıyorum ki bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantı da ekonomisinin ana omurgasını tarım ve tarıma dayalı sanayi olan Adana’nın, tarım 4.0 yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bu açıdan toplantımız bir yandan Tarım ve Orman Şûrası’na hizmet ederken, diğer yandan da kendi kendimizi çek etmemize fırsat sağlayacaktır.’’ dedi.
     Adana’nın, verimli topraklara ev sahipliği yapan dünyanın sayılı ovalarından biri olduğuna değinen Vali Demirtaş, toplamda 1 milyon 403 bin hektarlık yüzölçümü bulunan Adana’nın, 579 bin hektarının orman arazisi, 539 bin hektarının tarım alanı, 49 bin hektarının çayır mera, 235 bin hektarının ise diğer araziler olarak değerlendirildiğini, 539 bin hektar alanda tarım yapıldığını ve kentin 9.76 milyar TL’lik tarımsal üretim değeriyle, ülke tarımında 6. sırada yer aldığını, bu değerin büyük çoğunluğunu 6.76 milyar TL ile bitkisel üretim değerinin oluşturduğunu ve bu rakama canlı hayvan ve hayvansal üretim değerlerinin de katıldığında 9.76 milyar TL’lik bir sonuca ulaşıldığını belirtti. 
     Vali Demirtaş: ‘‘Geride bıraktığımız yıl Adana, tarımda 536 milyon dolar ihracat ve 278 milyon dolar ithalat değerlerine ulaşmıştır. Yine 2002 yılından bugüne hükümetimiz, Adanalı çiftçilerimize toplamda 3 milyar 511 milyon TL’lik tarımsal destekleme sağlamıştır. 
     Turunçgil, kavun, karpuz, soya, yer fıstığı ve marul üretiminde ilimiz liderliğini korumaktadır. Ülkedeki turunçgilin %30’u, kavunun %12’si, karpuzun %25’i, marulun %23’ü soya ve yer fıstığının ise %57’si ilimizde üretilmektedir. Bununla birlikte mısır, yağlık ayçiçeği ve pamuk önemli bitkisel ürünler arasında boy göstermektedir. Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin suladığı bu coğrafyanın 5 m'den 3.700 metrelere kadar değişen rakımı, baraj göl ve göletleri, lagünleri ve Akdeniz'e olan kıyı şeridi ile ürün çeşidi ve verim açısından önemli tarım merkezlerinden biridir. Bununla birlikte 436 bin hektarlık sulanabilir tarım arazimizin yaklaşık 300 bin hektarını sulayabildiğimizi de biliyoruz. Yedigöze sulama sahasının tamamlanması ile 75 bin hektarlık alanı da sulamaya açacak; sulanabilir tarım arazilerimizin oranını %86'lara ulaştıracağız.’’ dedi ve şu anda açık sulama kanalları ile sulanan Aşağı Seyhan Ovası ve Aşağı Ceyhan Ovası kapsamındaki bölgelerin de kapalı basınçlı sulama sistemine dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.
     Bireysel sulama yatırımlarına da hükümet tarafından destek verildiğini ve 2007 yılından bugüne 562 çiftçiye 8.720.349 TL.'lik hibe desteği sağlandığını, böylece çiftçiye ilkel sulamadan modern sulamaya geçmesi yönünde büyük bir katkı sağlandığını ifade eden Vali Demirtaş, Adana’nın bu rakamların ve istatistiklerin çok çok önüne geçebileceğine inandıklarını ve bu istikamette çalışmaları sürdürdüklerini Adana’ya; konumu, çiftçileri, lojistik imkânları, pek çok ürün çeşidinin bu topraklarda yetiştirilmesi, köklü ziraat fakültesi, bölgesel araştırma kuruluşları gibi birçok bakımdan güvendiğini belirtti.
     Kentte çok yıllık bitkilerde pazar koşullarına göre orta ve uzun vadede çeşit değişimine gidilememesinin, arazi kullanımı ve planlamasının yapılmamasının, dağlık kesimde kuru tarım yapılması ve buralarda toprağın eğim ve erozyona maruz kalmasının da, kentin önemli sorunları olduğunu dile getiren Vali Demirtaş; toplantı vasıtasıyla güçlü ve zayıf yönlerin değerlendirileceğini, fırsat ve tehditleri tüm yönleriyle inceleyeceklerini, geleceğe dönük hedef ve stratejileri belirleyerek şûraya ilişkin rapora son şeklini vereceklerini belirtti. 
     Konuşmasını “3. Tarım ve Orman Şûrası’nın şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Adana Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda konuşulacak ve şûra raporuna dönüşecek hususların da hem ilimize hem de ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’ diyerek sürdüren Vali Demirtaş, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
     Toplantı, gündem maddeleri hakkında görüşülmesi ve değerlendirmelerin yapılmasının ardından katılımcıların görüş ve önerilerini belirtmesiyle sona erdi.