T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“DOĞU AKDENİZ DE SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞIN SAĞLANMASI İÇİN İNSAN ALTYAPISININ GÜÇLENDİRİLMESİ” EĞİTİMİ PROJESİ KAPSAMINDA TEKNİK DESTEK EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yayın Tarihi : 1.08.2019

     Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında "Doğu Akdeniz de Sürdürülebilir Balıkçılığın Sağlanması İçin İnsan Altyapısının Güçlendirilmesi" Eğitimi Projesi 22-26 Temmuz 2019 tarihlerinde yapılmıştır. 

     Bu proje kapsamında Adana İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Su Ürünleri Mühendislerinin mesleki bilgi, deneyim ve donanım kazandırılması amacıyla teorik eğitim İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Caner Enver ÖZYURT tarafından verilen teorik eğitim kapsamında özellikle deniz diplerinde yaşayan (demersal) türlerin avcılığında kullanılan av araçları ve bunların etkili olduğu türler üzerinde durulmuştur.

     Düzenlenen Teknik Destek Eğitimi ile Doğu Akdeniz bölgesi için önemli olan trol, uzatma ağı ile dil ve karides avcılık yöntemlerinin neden bu bölgede uygulandığı, balıkçıların geliştirdiği stratejiler, hedef türlerin tanınırlığı, mevzuatta belirtilen hususların pratikteki karşılığı gibi konularda bilgi birikimi ve deneyimin artması sağlanmıştır.

     Projenin saha çalışması, Karataş İlçesi Balıkçı Barınağından hareket eden mesleki balıkçılık teknesiyle yasal av sahası olan kıyıdan 3 mil açığa seyir yapılarak başlamıştır. Av sahasına ulaşıldığında balıkçıların mesleki trol operasyonunu icra etmek için gerçekleştirdikleri işlemler ve ağın atılması aşamaları eğitime katılan personel tarafından gözlenmiş olup deniz çalışmaları trol çekimi yapılarak iki günde tamamlanmıştır. Saha çalışmasından elde edilen tüm örnekler Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarında incelenerek tür tespiti yapılmıştır.

    Gerçekleştirilen bu tür eğitimler ile teknik personele mesleki bilgi ve donanım kazandırılarak su ürünleri sektörünün daha etkin bir şekilde denetimine ve sağlıklı işlemesine katkı sağlanacaktır.