T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde 3. Zirai Mücadele Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 31.07.2019
     İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları İlçe Müdürlükleri teknik elemanları,  İlaç firması ve bayi teknik elemanları katıldı.     
     Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz toplantıda yaptığı konuşmada, tüm ürünlerde sürveylerin titizlikle sürdürülmesi,  etkin mücadele için üreticilere eğitim ve bilgilendirmelerin yapılmaya devam edileceği belirtildi. Özellikle geçen yıl yüksek popülasyonlarda seyreden Akdeniz Meyve Sineği zararlısının popülasyonunun çok sıkı takip edilerek, hasat yapılan meyve ağaçları üzerindeki ve yere dökülen meyvelerin toplatılması ayrıca kavun, karpuz gibi hasat edilen bostanlardan geriye kalan meyve artıklarının sürülerek toprağa karıştırılması, kimyasal ilaçlama yapılacaksa bunun kesinlikle kısmi dal ilaçlama yönteminin tavsiye edilmesini söylendi.  
     Meyvecilik ve zeytin alanlarında entegre mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda tuzaklarda izlenen zararlılardan Diptera ailesinde yer alan meyve sineklerinde geçen yıllara göre önemli düzeyde bir azalma olduğu, zeytin sineği popülasyonunun ise tuzaklarla takibinin devam ettiği bildirildi. Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde sert çekirdekli grubu hasadı % 85/90 oranında tamamlandığı geri kalanların ise zamanında hasadı ve bahçe temizliği konusunda gerekli titizliğin gösterilmesi vurgulandı. Nar bahçelerinde harnup güvesi varlığı için takibi yapılması gerektiği söylenildi. Hobi bahçesi olarak kullanılan ev bahçelerindeki karışık meyve ağaçlarına Akdeniz Meyve Sineği kitlesel tuzak asımı için gerekli yayım çalışması yapılması gerekliliği vurgulandı. 
     Turunçgiller; Bu yıl ilimizde iklim şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı (kuvvetli yağışlar, dolu, rüzgar, gece-gündüz sıcaklık farkı, düşük nem) turunçgillerin çiçeklenme döneminde sıkıntılar olduğu, dökümlerin limonla (Enterdonato) başlayıp, erkenci mandarin çeşitleriyle (Okitsu, Mihowase) devam ettiği belirtildi. Meyve dökümlerinin; limonlarda % 60-70, mandarinlerde % 50-60 (W.Murcott hariç), portakalda % 30-40 ve greyfurtlarda ise % 15-25 civarında olduğu belirtildi. Bahçede Limon satış fiyatları 2-3 TL, Mandarin 1-2 TL, Portakal 2 TL civarındadır.
     Bu aylarda Turunçgil hastalık (Kahv.mey.çür. Alternaria vb.) ve zararlılarına (Akdeniz Meyvesineği, Kırmızı Örümcek, Unlu bit, Kır.Kab.Bit, Pas Böcüsü,  Yaprak Biti vb.) karşı  bahçelerde ve fidanlıklarda (Yaprak Galeri Güvesi) kimyasal mücadele yapılmaktadır. Gövde ve dallardaki yosun ve liken oluşumlarına % 1'lik Bordo bulamacı uygulanmakta olup, Azotlu gübreleme ve Mikro element tatbikatı ile Sulamaya devam edilmektedir. Ayrıca Özel sürvey ve Ari alan çalışmaları kapsamında numune alımları sürmektedir.
     İlimizde 2018 yılında uygulanan AMS mücadelesi Acil Eylem Planı 2019 yılında da AMS Genelgesi doğrultusunda titizlikle gerçekleştirilmektedir. AMS İzleme Projesi(15 ilçe) ve Pilot Projesi (2 ilçe) kapsamında yürütülen çalışmalarda; sürveyler ve eğitim-yayım faaliyetleri düzenli olarak yapılmaktadır. İl genelinde 15 ilçede 50 ekip dönüşümlü olarak hafta sonu dahil arazide olup 18-21 Temmuz’da ilk toplu mücadele kararı alınarak ilaçlamalar yaptırılmıştır. Özellikle sert çekirdekli meyvelerde ve tuzak sayımlarında yüksek çıkan ilçelerde mücadele denetimleri arttırılmış ve İl Müdürlüğümüz tarafından ücretsiz BKÜ dağıtımı yapılarak bizzat ilaçlanması sağlanmıştır. Ayrıca bahçede kalan meyvelerin toplatılması, hasat edilen kavun-karpuz tarlalarının sürülmesi de önemle vurgulanmış, tutanaklar tutulmuştur.
     Pamuk, ayçiçeği, yerfıstığı, soya konularında hastalık ve zararlıların popülasyon durumları, mücadelesi anlatıldı. Pamukta; Yüreğiır ve Yumurtalık ilçelerinin bazı köylerinde beyaz sinek popülasyonunun yüksek olduğu diğer hastalık ve zararlılarının EZE nin altında olduğu dile getirildi. Karaisalı ilçesinde Ayçiçek tarlalarında havaların yağışlı geçmesinden dolayı tabla çürüklüğünün yoğun olduğu dile getirilmiştir. Tabla çürüklüğü görülen tarlalardan numuneler alınarak zirai mücadele enstitüsüne gönderilmesi, beyaz sineğin yoğun olduğu yerlerde eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi konusu üzerinde duruldu. Mildiyö,  rüzgar, yağışların düzensiz olmasından dolayı Ayçiçek verimlerinin düşük olması beklenmektedir. Ayçiçek hasadı 20 temmuz itibarıyle başlamıştır. Bugüne kadar hasat edilen ayçiçeklerin verimi 50-200 kğ arasında olduğu gözlenmiştir.
     Patlıcan, karpuz ve Kavunda  hasat ve bakım işlemleri devam etmektedir. Domateste hasatlar devam etmektedir.   Fungal  hastalıklar ve özellikle Domates Güvesi ( Tuta absulata )’ ne karşı kimyasal mücadeleler düzenli olarak yapılmaktadır. Yapılan sürveylerde yapraklarda yer yer zararlanmalar görülmüş olsa da meyvelerde kalite düşüklüğü yaşanmamaktadır.   
     Hububatta 1.ürün mısırlarda son sulamaların yapıldığı belirtildi. 2.ürün mısırlarda ise eşik üzerinde mısır koçan kurdu ve sap kurdu zararı olduğu, ilaçlamalar ile zararlının kontrol altında olduğu söylendi.