T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde 2019 Yılı 2. Zirai Mücadele Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.07.2019

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, İlçe Müdürlükleri teknik elemanları ile İlaç firmaları ve bayi teknik elemanları katıldı.     

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıla göre Akdeniz meyvesineği popülasyonunun düşük olduğunu, İl ve İlçe Müdürlüğümüz ekiplerince surveylerin titizlikle sürdürüldüğünü ve üreticilerimize eğitim çalışmalarının yapıldığını  belirtti.

Toplantıda ayrıca meyvecilik ve zeytin alanlarında entegre mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda tuzaklarda izlenen zararlılardan Diptera ailesinde yer alan meyvesineklerinde, geçen yıllara göre önemli düzeyde bir azalma; geçen hafta Lepidoptera ailesine ait güve populasyonunda ise az da olsa bir yükselme tesbit edildiği belirtildi. Bu hafta ise popülasyonda bir azalma gözlemlendiği bildirildi. Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata Wied.) ile Sirkesineği (Drosophila suzukii Matsumuro)'nin konukçu türlerindeki mücadelede bir rahatlama olduğu bildirildi.

Sert çekirdekli grubundan olan şeftali ve nektarin türlerinin orta, erkenci ve geçci çeşitlerinin hasadına 2-3 hafta kadar süre kalmıştır.  İlk hasat edilen erkenci şeftali nektarinin üretici satş fiyatı 5-6 kg/TL olup, orta erkencilerin fiyatı 3-4 kg/TL'ye düşmüştür. Zeytin sineğinin (Bactrocera oleae Gmel.) ise tuzaklarda yok denecek düzeyde (1-2 ergin/3hafta) olduğu gözlemlenmiştir. Bölgemizin iklim, bakım ve bunlardan kaynaklı hastalık zararlı durumundan kaynaklı zeytin veriminde bir düşüş olduğu bildirilmiştir.

Turunçgil hastalık (Kahv.mey.çür. Alternaria vb.) ve zararlılarına (Akdeniz Meyvesineği, Kırmızı Örümcek, Unlu bit, Kır.Kab.Bit, Yıldız Koşnili, Pas Böcüsü,  Yaprak Biti vb.) karşı  bahçelerde ve fidanlıklarda (Yaprak Galeri Güvesi) kimyasal mücadele yapılmıştır. Gövde ve dallardaki yosun ve liken oluşumlarına % 1'lik Bordo bulamacı sürülmüştür. Azotlu gübreleme ve Mikro element tatbikatı yapılmıştır. Sulamaya devam edilmiştir.

Yapılan toplantıda bu yıl ilimizde iklim şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı (kuvvetli yağışlar, dolu, rüzgar, gece-gündüz sıcaklık farkı, düşük nem) turunçgillerin çiçeklenme döneminde sıkıntılar olduğu, dökümlerin limonla (Enterdonato) başlayıp, erkenci mandarin çeşitleriyle (Okitsu, Mihowase) devam ettiği belirtildi. Mandarinde çiçeklenme dönemi kısa, portakalda orta, limonda uzun olduğundan, buna bağlı olarak meyve dökümlerinin; limonlarda % 60-70, mandarinlerde % 50-60 (W.Murcott hariç), portakalda % 40-50 ve greyfurtlarda ise % 15-25 civarında olduğu belirtildi.

İlimizde 2018 yılında uygulanan AMS mücadelesi Acil Eylem Planı 2019 yılında da AMS Genelgesi doğrultusunda titizlikle gerçekleştirilmektedir. Şubat ayında ilgili STK'larla imzalanan Protokol çerçevesinde çalışmalar işbirliğiyle yürütülmekte olup, ilçelerde AMS ekipleri tarafından eğitim ve yayım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca halihazırda yürütülen AMS Mücadele Projeleri kapsamında verilen eğitimlerde Toplu Mücadele, Kültürel Önlemler ve Biyoteknik Mücadelenin önemi üzerinde durulmaktadır.

Pamukta yaprak bitinin yoğun olduğu, ancak kimyasal mücadele ile kontrol altında tutulduğu dile getirildi.  Yeşilkurt ve diğer zararlıların popülasyonunun düşük olduğu, sorun yaşanmadığı bildirildi.  Ayçiçeğinde yaşanan kuraklık ve son yağan yağışlardan dolayı oluşan yatmalar nedeniyle verim düşüklüğü olabileceği belirtildi. Erken ekilen ayçiçeğinin 10 güne kadar hasada geleceği bildirildi. Yerfıstığında tohumluk fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ekiliş alanında azalma olduğu belirtildi. Soyada Çizgili yaprakkurdu için kimyasal mücadelenin yapıldığı belirtildi.

Patlıcan, karpuz, kavunda kademeli olarak hasat ve bakım işlemleri devam etmektedir. Patlıcanın tarla satış fiyatı 1-1,5 Lira arasındadır. Karpuzun ilk hasat fiyatı tarlada (Mayıs ayında) 2,5 TL/kg iken, şu an tarladaki fiyatı 50 krş/kg'dır. .Domateste bölgesel olarak hasatlar devam etmektedir. Fungal hastalıklar ve özellikle Domates Güvesi (Tuta absulata)'ne karşı kimyasal mücadeleler düzenli olarak yapılmaktadır. Yapılan surveylerde, yapraklarda yer yer zararlanmalar görülmüş olsa da meyvelerde kalite düşüklüğü yaşanmamaktadır. Patateslerde hasatlar tamamlanmıştır. Bu yıl patatesler meteorolojik şartlardan dolayı kademeli ekildiğinden hasatlar da kademeli olarak yapılmıştır. Tufanbeyli İlçemizde patateslerde bakım ve mücadele işlemleri devam etmektedir. Soğanlarda da hasatlar tamamlanmıştır. 

Birinci ürün mısır alanlarında son sulamanın yapılacağı, kimyasal mücadelenin bittiği ve hasada yaklaşıldığı belirtildi.  İkinci ürün mısırda ise çizgili yaprakkurdu ve mısır koçan kurdu için kimyasal mücadelenin yapılmaya devam ettiği anlatıldı.