T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Farkındalık” Eğitimi Projesi Kapsamında Teknik Destek Eğitimi Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 4.03.2019
2018 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe iyileştirmeyi hedefleyen Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen, “Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Farkındalık” eğitimimiz Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Gıda ve Yem Şube Müdürü Semahattin TOKTAŞ’ın katıldığı toplantıya, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personelleri ve ilimizde zeytin yetiştiriciliğinin fazla olduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.
Düzenlenen eğitimde Dr. Dilşen OKTAY tarafından tarladan sofraya kadar geçen süreçte zeytin ürünü irdelenerek, zeytin üretimi konusunda dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Ayrıca zeytin/zeytinyağı isleme prosesleri ve ambalajlama konularında doğru bilinen yanlışlar, markalaşma, coğrafi işaret ve Üretici Birliği oluşturmanın önemi ile pazar payının arttırılması konularına değinildi. Toplantıya katılan personellere zeytinyağı tadımı yaptırılarak, interaktif bir eğitim gerçekleştirildi. Eğitim sonunda sertifika töreni yapılarak katılımcılara sertifikaları verildi.
Eğiticilerin eğitimi olan teknik destek eğitimi kapsamında, personelimizin daha sonra düzenleyecekleri eğitimler ile de ilimiz çiftçilerimizin kaliteli zeytin yetiştiriciliği konusunda süregelen bakış açıları değişecek, arazi seçimi, gübreleme, budama, hasat şartları ve taşıma kriterleri hususunda farkındalıkları artacaktır. Düzenlenecek eğitimlerde, ilimizde bulunan zeytinyağı üreticilerine; sıkım sonunda nicelikten ziyade kalitenin katma değer oluşturduğu, hasat ve taşıma aşamalarında doğru işlemlerin kalite kriterlerine majör etkisi anlatılacaktır. Bu yolla kaliteli üründe değer kaybı yaşanması engellenecektir. Birlik olmanın gerekliliği ve zeytinyağından standartlaşmanın önemi daha fazla kavranacaktır. Dökme olarak ürün satış yerine ambalajlı ve marka değeri olan ürünün, artı ekonomik değer oluşturduğu hususunda bilinçlenme sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalarla ilimizde zeytin ve zeytinyağı konusunda ortak bir kültür oluşturulacaktır.