T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Tarımda Kalkınma’’ Konulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Türkiye İstişare Toplantısı Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 19.12.2018

​      Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı  Mehmet Hadi TUNÇ, Vali Mahmut DEMİRTAŞ, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman KAAN, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Bakanlığımız Bürokratları, İlimizdeki Tarım Kurum ve Kuruluşları Yetkilileri, MÜSİAD Adana Şube Başkanı  Burhan KAVAK,  Türkiye'nin değişik  yerlerinden yaklaşık 300 sektör temsilcisi katıldı. 

     MÜSİAD multivizyon filmi ile devam eden toplantıda MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan KAVAK, MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Yaşar SEKİZKARDEŞ, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman KAAN, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi TUNÇ ve Vali Mahmut DEMİRTAŞ bir konuşma gerçekleştirdi.
 
     Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı  Mehmet Hadi TUNÇ yaptığı konuşmada tarım ve kalkınmanın birbirini tamamlayan konular olduğunu belirterek "Kalkınma kavramı kırsal ve tarımsal olarak çalışmaktadır. Biz de bakanlık olarak çalışmalarımızı bu temeller üzerine yapıyoruz. Dünyada tarımsal kalkınma çalışmaları genel olarak sürdürülebilir kırsal kalkınma çalışmaları olarak devam ediyor. Sürdürülebilir derken saygılı ve fizibilitesi yapılmış modelleri doğru anlamalı ve buna uygun hareket etmeliyiz. Sürdürülebilir olmayan çalışmalarla zaman kaybetmemeliyiz. Bakanlık olarak biz 10 yıllık, 20 yıllık planlama yaparak çalışmalarımızı bu şekilde oluşturuyoruz." dedi.Kırsal kalkınma çalışmalarının içerisinde tarımsal kalkınmanın da barındığına vurgu yapan Bakan Yardımcısı TUNÇ, "Kırsal kalkınma alanında esas olan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltecek faaliyetler bütünü olmasıdır. Kırsal kalkınmayı sadece ekonomik anlamda kalkınma olarak da düşünmemeliyiz. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın eğitim, öğretim ve sosyal alanlarda, kadınlara yönelik istihdamın arttırılması gibi topyekûn bir kalkınma olarak algılamalıyız." ifadelerini kullandı.
 
     Dünya tarım alanındaki sorunların ülkeler bazında birbirinden çok fazla fark göstermediğini belirten Bakan Yardımcısı TUNÇ, "Aslında sorunlar birbirine çok benziyor. Tarımsal nüfus yaşlanıyor ve gençler de tarıma ilgi duymuyor. Bu sorunları çözmek için dünyada birçok uluslararası kurum ve kuruluş var. Tüm bu kurumlarda çalışan uzmanlar, kırsal hayatta yaşanan sıkıntılara çözüm bulmaya çalışıyor. Biz de bu kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaparak destek vermeye gayret ediyoruz." dedi.Ülke genelinde tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir kırsal kalkınma kapsamında yaptıkları çalışmaları da anlatan Bakan Yardımcısı TUNÇ, "Tarımsal hasıla bazında geçtiğimiz yıl yakaladığımız rakam 190 milyar TL oldu. Avrupa'da tarımsal hasıla konusunda birinciyken dünyada ise yedinci sıradayız. Biz tarım arazisi varlığı konusunda dünyanın on yedinci ülkesiyiz. Dolayısıyla tarımsal hasıla ve üretim konusunda da daha yüksek rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Tarımsal ihracatımız 17 milyar dolarken, ithalat 12 milyar dolar civarında. 2018 yılında üreticilerimize toplamda verdiğimiz destek rakamı 14 milyar TL. Bu rakamı önümüzdeki yıl 16.1 milyar TL'ye çıkardık." şeklinde konuştu.
 
      Vali Mahmut  DEMİRTAŞ ise   konuşmasında tarım sektörünün toplumun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkeye gelir getiren, milli ekonominin temel sektörlerinden biri olduğunu belirterek hızla artan dünya nüfusu, küresel ısınma tehdidi, tarım alanlarının azalması, çevre ve doğal kaynakların tahribatı gibi etkenlerin;  tarım sektörünün dünya için stratejik öneminin en önemli göstergelerinden olduğunu dile getirdi.
 
       Çukurova’nın sahip olduğu iklimi, verimli toprakları ve sulama olanakları ile Türkiye’nin en önemli tarım alanlarının başında geldiğini ifade eden Vali DEMİRTAŞ, ‘’Bu yönüyle yılda yer yer 3 ürün hasadı yapılan Çukurova, sadece ülkemiz için değil, dünya için de önemli bir gıda arz merkezi durumundadır.  Dünyanın tarımsal üretime ve buna bağlı olarak gıda üretimine eğildiği bir evrede, ilimizde 4.9 milyon dekar gibi devasa bir tarımsal alan üzerinde üretim yapılmaya devam edilmektedir. Buna bağlı olarak 1950’lerden başlayarak, hammaddeye yakınlık nedeniyle öncelikle gelişen sanayi kollarının başında tarıma dayalı sanayi gelmektedir. Adana ekonomisinin lokomotifinin tarım sektörü olduğu; bu kadim coğrafyada, değişim, dönüşüm ve kalkınmanın topraktan geçtiğini söylemek de yanlış olmaz.’’ dedi.
 
       Bu yönüyle değerlendirdiğinde Adana’nın tarımının ulusal gelire katkısının 2003 yılında 1,9 milyar TL iken, %400’lük artışla 2017 yılında 7,7 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatan Vali DEMİRTAŞ,  ‘’Yine aynı dönemde tarımsal ihracatımız da benzer artış oranı göstererek 93 milyon dolardan 491 milyon dolara yükselmiştir. Öte yandan 2017 yılında üreticilerimize 338 Milyon TL tarımsal destek ödemesi gerçekleştirilmiş; bu rakamla birlikte son 15 yılda üreticilerimize verilen nakit destek miktarında 8 kat artış sağlanmıştır.’’ şeklinde konuştu. 
 
       Vali DEMİRTAŞ‘’ Tüm dünyada inovatif tarım uygulamalarının ve Tarım 4.0'ın konuşulduğu bugünlerde, bizler de ilimizin mevcut tarım potansiyelini katlayacak, kaynaklarımızın daha etkin kullanımına imkân sağlayacak, sürdürülebilir ve rekabet gücü yüksek projelerimizi de planlı bir biçimde hayata geçiriyoruz.’’ diyen Vali DEMİRTAŞ, Çukurova'nın   bereketli topraklarında tarımda topyekûn kalkınmayı hedefledikleri, Tarıma Dayalı Seracılık İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Besi-Süt OSB'nin kurulması ile ilgili çalışmaların yoğun bir biçimde sürdüğüne değindi.
 
      İhtisas OSB çalışmalarının yanında Yumurtalık ilçesinde 50 bin ton kapasiteli kafes balıkçılığı çalışmalarına da başladıklarını ifade eden Vali DEMİRTAŞ, ‘’Bu proje ile su ürünleri üretim kapasitemizi dörde katlayacak, ciddi bir istihdam alanı oluşturacak ve en önemlisi yıllık 2 milyar TL katma değer sağlayacağız. Bununla birlikte tarım, hayvancılık, gıda güvenilirliği, eğitim ve yayım çalışmaları, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, ÇATAK projesi alanlarını genişletme çalışmaları gibi bitkisel ve hayvansal üretime yönelik çalışmalar da ilimizde artarak devam etmektedir. Malumunuz güçlü hayvancılığın temeli kaliteli buzağı ile başlar. Hayvancılığın verimli ve sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşıyan buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi ile ilgili çalışmalarımızı da hassasiyetle sürdürüyoruz. Saha uygulamalarını başlattığımız projede olumlu neticeler aldığımızı, buzağı ölümlerinin önüne geçtiğimizi belirtmekte yarar görüyorum.’’ dedi.
 
        Konuşmaların ardından istişare toplantısı kapsamında, ‘’Tarım Girişimciliği’’, '’İnovatif Tarım Uygulamaları’', '’Tarım 4.0’' ve '’Tarımda Millileştirme’' ara başlıkları altında yaklaşık 20 uzman sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

      Toplantı sonrası Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı  Mehmet Hadi TUNÇ,  Bakanlığımıza bağlı ilimizde bulunana Kurum yetkileri ile toplantı yaptı. Toplantıda bakanlığımızın çalışmaları faaliyetleri görüşüldü. Ayrıca önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetlerle ilgili konuşuldu. Toplantının sonunda  kurum müdürlerinin soru ve önerileri alındı.