T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması Projesi Çerçevesinde İş Fuarı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 22.11.2018
         “Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması” Projesi çerçevesinde eğitim alan kursiyerlerimizin istihdam edilebilirliklerini ve işe yerleştirilme olanaklarını artırmaya yönelik bir fırsat yaratmak amacıyla 14 Kasım 2018 Çarşamba günü FAO-Türkiye Temsilciliği tarafından bir iş fuarı organize edildi.
           İş fuarına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü, İŞKUR Müdürlüğü temsilcileri ile tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalar katıldı. İş fuarında yabancıların mesleki eğitimleri, çalışma izni verilmesi ve sigorta işlemleri, geçici koruma altındaki yabancıların iş piyasasına erişimi konularında bilgilendirmeler yapılarak, kursiyerler ve tarımsal konularda faaliyet gösteren firmalar bir araya getirildi, iş görüşmesi yapmaları sağlandı. 
          FAO-Türkiye tarafından yürütülmekte olan ‘Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması’ adlı proje İl Müdürlüğümüz ve FAO-Türkiye Temsilciliği arasında imzalanan sözleşme ile başlatılmıştır. Proje kapsamında İlimizde Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklardan oluşan 175 kişinin Turunçgil yetiştiriciliği, Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiriciliği ve Sebze Yetiştiriciliği konusunda mesleki eğitimine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
          Bu çalışmanın amacı ilimizde ikamet eden Suriyeli Mültecilerin geçim kaynaklarına erişiminin güçlendirilmesinin yanı sıra Türkiye’deki toplumsal hayata uyum kapasitelerinin de artırılmasıdır. Bu amaçla eğitime katılacak olan kursiyerler sadece Suriyeli Mülteciler arasından seçilmemiş, aynı zamanda Türk Vatandaşlarından da kursiyerler tespit edilmiştir. 175 kişilik kursiyerin 125 kişisi Suriyeli Mültecilerden 50 kişisi de Türk Vatandaşlarından oluşmaktadır.
         13 Ağustos 2018 tarihinde 75 kişilik kursiyer grubumuz, 24 Eylül 2018 tarihinde ise 100 kişilik kursiyer grubumuz eğitimlere başlamıştır. Eğitim çalışmaları teorik eğitimler ve uygulamalı eğitimler şeklinde gerçekleşmekte olup, 3 ay (66 iş günü) devam edecektir.
          Bu çalışma için İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarından oluşan toplam 13 kişilik bir eğitici görevlendirilmiştir. Ayrıca tamamlayıcı eğitimler için kurum dışından 1 kişi ve tercümanlık hizmeti için ise 7 kişi bu projeye katkıda bulunmaktadır.
         Gerek Suriyeli mültecilerin gerekse Türk vatandaşların eğitime devamlılığının sağlanması ve ulusal geçerliliği olan sertifikaya sahip olabilmeleri önem arz etmektedir. Bu sebeple yereldeki paydaşlarımız Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Yüreğir Cumhuriyet Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapılmaktadır. Ayrıca kursiyerlerimizin uygulamalı eğitimlerde iş kıyafetleri ve ekipman ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Türk Kızılay’ı ile protokol imzalanmış ve gerekli malzemeler temin edilerek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 
        75 kişiden oluşan birinci etap kurs programımız 22 Kasım 2018 tarihinde, 100 kişiden oluşan ikinci etap kurs programımız ise 26 Aralık 2018 tarihinde tamamlanacaktır.