T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘Yumurtalık İlçesinde Alternatif Geçim Kaynağı Oluşturma Projesi’ Çerçevesinde Muz Serasının Açılışı ve Projemizin Kapanış Programı Yapıldı

Yayın Tarihi : 22.11.2018
           Adana Valiliği 2017 yılı SODES Programı çerçevesinde mali destek alan 2017-01-0083 referans numaralı ‘Yumurtalık İlçesinde Alternatif Geçim Kaynağı Oluşturma Projesi’ çerçevesinde kurulan Muz Serası demonstrasyonunu açılışı ve proje kapanış programı yapıldı.
          Proje ile yörede üretim potansiyeli oldukça yüksek olan alternatif bir geçim kaynağı olarak, serada muz yetiştiriciliği geliştirilmesine katkıda bulunularak proje başarı ile tamamlandı. Proje sonunda, 19 Kasım 2018 tarihinde Yumurtalık ilçesi Deveciuşağı köyünde muz serasının açılışı ve projenin kapanış töreni gerçekleştirildi.

           Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Adana Valiliği 2017 yılı SODES Programı çerçevesinde mali destek alan 2017-01-0083 referans numaralı ‘Yumurtalık İlçesinde Alternatif Geçim Kaynağı Oluşturma Projesi’ kurumumuz tarafından hayata geçirildi. 
   İlimiz Yumurtalık ilçesi Deveciuşağı Mahallesinde yürütülmekte olan projenin toplam bütçesi 231.620 TL olup, mahallede ikamet eden ve aile işletmeciliği şeklinde çiftçilikle uğraşan 50 çiftçi ve aileleri projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Proje ile yörede alternatif bir geçim kaynağı olarak örtü altı muz yetiştiriciliği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Böylece Deveciuşağı Mahallesinde ikamet eden bu kişilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, sosyal yardım alma ihtiyaçlarının ortadan kaldırılması ve köyden kente göçün önüne geçilmesine katkıda bulunulması hedeflenmiştir.  
         Proje kapsamında 5 Şubat-26 Nisan 2018 tarihleri arasında kadın ve erkeklerden oluşan 50 kişiye MEB Halk Eğitim Modüllerine uygun şekilde, 176 saatlik Muz Yetiştiriciliği Kursu ile 168 saatlik Seracılık Kursu verilmiştir. Çiftçilere yönelik mesleki eğitim ve beceri kazandırma kursları sonunda sertifika almaya hak kazanan 36 çiftçimize 3 Mayıs 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar verilmiştir. 
        Projede gerçekleştirilen bir diğer çalışma ise çiftçilere yönelik uygulamalı eğitimler için demonstrasyon niteliği taşıyan örnek bir muz serası kurulmasıdır. Uygulamalı eğitimler kurs katılımcıları arasından seçilecek bir çiftçimizin arazisine kurulacak olan örnek muz serasında gerçekleştirilmiştir. Muz serası demonstrasyon yerinin tespiti için İl Müdürlüğümüzde görevli seracılık konusunda uzman Ziraat Mühendisleri arasından 5 kişilik bir komisyon kurulmuştur. Demonstrasyonun kendi arazisine kurulmasını isteyen çiftçilerimizin talepleri alınmıştır. Toplamda 31 kişi sera demonstrasyonu için talepte bulunmuştur. Demonstrasyon yeri tespit komisyonu tarafından talepte bulunan çiftçilerimizin arazileri tek tek incelenmiş ve sera demonstrasyonu kurmaya uygun olan 4 çiftçinin yeri tespit edilmiştir. Demonstrasyon yeri 3 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen sertifika töreni sonunda bu 4 çiftçimiz arasında çekilen kura ile belirlenmiştir. Kura sonucunda belirlenen çiftçimizin arazisinde Muz Serası demonstrasyonu kurulmuştur.
        Bu proje çerçevesindeki bir başka çalışma ise 12-14 Kasım 2018 tarihleri arasında ülkemizde en çok muz üretimi yapılan Anamur ve çevresinde muz üretim sahalarına yapılan bir teknik gezidir. Deveciuşağı çiftçilerine yönelik olarak Mersin ili Anamur ilçesine yapılan teknik gezide çiftçilerimizin uzun yıllardır muz yetiştiriciliği yapan ve bu konuda yeterli tecrübeye sahip üreticilerle bir araya gelmesi hedeflenmiştir. Karşılıklı bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı teknik gezi aynı zamanda çiftçilerimiz için muz yetiştiriciliğinin karlılık durumunu da değerlendirebilmeleri için bir fırsat olmuştur.