T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde 5. Zirai Mücadele Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 8.11.2018

​     İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları İlçe Müdürlükleri teknik elemanları,  Zirai İlaç firma ve bayi teknik elemanları katıldı.     

    Şube Müdürümüz, kış mevsiminin ılık geçmesi ve bu yıl  AMS konukçusu olan taş çekirdekli meyve üretiminin artmasına bağlı olarak zararlı popülasyonlarının yüksek olduğunu belirterek; Akdeniz Meyve sineği ile etkin mücadele için kültürel, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin önemini  anlattı. Adana genelinde Toplu ilaçlama kararlarının yoğun bir katılımla uygulandığını söyledi.
     I.6-20 Temmuz  
    II. 30 Temmuz-2 Ağustos 
   III. 13-16 Ağustos
    IV. 27-30 Ağustos
    V. 03-06 Kasım
    Ayrıca Turunçgil Paketleme Evlerine ve Hasat yapılan bahçe sahiplerine, Belediye tarafından belirlenen Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde iki araziye meyve atıklarını toplayıp dökebilecekleri ve üzerinin örtüleceği yazılı olarak tebliğ edildi. Zirai mücadele konularında 50 ekipten oluşan teknik elemanlarımız arazide düzenli çalışma yaparak, tüm mahallelerimizde tüm üreticilerimize teknik konularda yayım çalışmaları yapmaktadır.  Turunçgilde unlu bit, pas böcüsü, yıldız Koşnili  ve kırmızı örümcek ile mücadelenin devam ettiği, TOPLU İLAÇLAMADAN sonra akdeniz meyve sineği tuzaklarında popülasyonun azaldığı gözlendi. Bu sene AMS ile mücadele kapsamında ilimizde yürütülen iki ayrı projenin devam etmekte olduğu ve ek olarak 200 adet tuzak asılıp mücadele öncesi ve sonrası popülasyon takibi yapıldığı anlatıldı. Küçük üreticilere 12.000 lt. Ziray(Cezbedici), 4.684 kg Malathion ve 2.000 adet Feromon tuzak dağıtıldı.
     Hasat Öncesi Pestisit Denetimi, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi ve Turunçgillerde Özel Sürveyler kapsamında turunçgil numuneleri alınıp analize gönderilmektedir.
    Meyvecilikte; nar fiyatlarının yüksek olması sebebiyle erken hasat edildiği ve AMS ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadığı gözlemlenmiş ,Zeytinde Gemlik çeşidinin bölgemize uyumsuzluğundan dolayı fizyolojik dökümlerin olduğu ve Zeytin sineği zararı yoğun olmamakla birlikte düşük popülasyonda görüldüğü, AMS’de çekici özelliği bulunan Trabzon Hurması bahçelerinin sökülmekte olduğu, Sert çekirdekli meyvelerde 2019 üretim döneminde ilk meyve verimleri ile birlikte AMS, Trips çalışmaları yapıldığı belirtilmiştir.
    Endüstri Bitkilerinde;1.ürün pamuk verimini 500-600 kg, 2.ürün pamuk veriminin 300-500 kg arasında olduğu fiyatının 4,5 TL den 3 TL ye kadar  düştüğü, 1.ürün yerfıstığı verimi 400-500 kg, 2.ürün yerfıstığı verimi 150-400 kg arasında olduğu fiyatı 5,5 TL den 3,5 TL ye kadar düştüğü ,1.ürün soyanın verimi 400-550 kg, 2. Ürün soyanın verimi 300-400 kg arasında olduğu fiyat 2,5 TL den 2,25 TL ye düştüğü dile belirtildi. Ayrıca bu sene buğday üretim maliyetlerinin (mazot,gübre, ilaç vb.) yüksek olması nedeniyle Ayçiçeği ekim alanının artacağı tahmin edilmektedir.
   Sebzede; Hasat Öncesi Pestisit Kalıntı Analizi programı  kapsamında numuneler alınmaya devam edildiği, kalıntı çıkan ürünlerde İdari Para Cezası , Hasat Geciktirme ve Ürün imhası gibi cezalar uygulandığı, Domates Güvesi Mücadelesinde üreticilerin çok dikkatli olması konusunda eğitimler verilmekte olduğu belirtildi.