T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İsedak Proje Finansmanı “Tarımsal Sulama Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi” Açılış Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 24.10.2018

        İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (COMCEC/İSEDAK) tarafından finanse edilen ve Tarım Ve Orman Bakanlığı AB ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü ile İl Müdürlüğümüz İşbirliğine yürütülmekte olan "Tarımsal Sulama Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi" Açılış Töreni Adana Hilton Otelinde gerçekleştirildi.

        Törene Adana Vali Yardımcısı Murat SÜZEN, Adana AB Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan GÜNGÖREN, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ, Fas, Tunus ve Filistin'den gelen proje ortakları ile Adana ilimizdeki proje yürütücüleri katıldı.

          Vali Yardımcısı Murat SÜZEN törende yaptığı konuşmada tarım ve suyun günümüzün en güncel konusu olduğunu ve giderek de öneminin arttığını vurgulayarak, "Böyle bir çalışmanın ilimizde gerçekleştiriliyor olmasından son derece mutluluk duyuyorum. Çünkü tarımsal alanların ve tarımsal kapasitenin en üstte olduğu bir kentte yaşıyoruz. Aynı zamanda sulama imkanlarının da Türkiye ortalamalarının üzerinde olduğu bir kentte hizmet veriyoruz. Bu bağlamda böyle bir çalıştayın çok farklı ve yenilikçi bir yaklaşım ortaya koyacağını düşünüyorum. Bu çalıştayda emeği geçen bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, başta Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz olmak üzere Üniversitemize ve Bakanlığımıza teşekkür ediyor, çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

         Adana AB Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan GÜNGÖREN de konuşmasında Türkiye'nin yaklaşık 80 milyonluk nüfusu olan bir ülke olduğuna ve yarısından fazlasının Suriyeli sığınmacı olmak üzere yaklaşık 4,6 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığına değinerek, "Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Dolayısıyla ürettiğimiz gıdalarla yalnızca 80 milyonu beslemiyoruz, aynı zamanda bu sığınmacıların da temel besin ihtiyaçlarının karşılanması için yoğun çaba sarfediyoruz ve yıllık yaklaşık 40 milyon turisti ağırlıyoruz" dedi. Dünyada tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 7 veya 8. sırada olduğumuzu, Avrupa ülkelerinde ise tarımsal hasıla bakımından en iyi durumda biz olduğumuzu ifade eden GÜNGÖREN, "Bu rakamlara bakılırsa önümüzdeki süreçte çok daha iyiye gitme zorunluluğu ile karşı karşıyayız. Çünkü değişen dünyada artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması için çok daha farklı politikalar izlemek zorundayız. Bunun için de kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımı çok büyük önem taşımaktadır. Bu projede de tarımsal sulamayla ilgili yeni yaklaşımları, farklı oluşumları sizlerle beraber değerlendirme fırsatı bulacağız. Bunun için de büyük bir mutluluk duyuyoruz" dedi. GÜNGÖREN İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında bilgi vererek konuşmasını bitirdi.

           Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise "Biz Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın Sürdürülebilir tarımsal üretimi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimi, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak amacıyla belirlediği yenilikçi politikaların yerelde uygulanmasını sağlayan bir kuruluşuz. Adana İl Müdürlüğü ve bizlere bağlı 15 İlçe Müdürlüğümüz ile bu hizmeti yürütmekteyiz.

            Aynı zamanda ulusal ve yerelde uyguladığımız ve devam etmekte olan birçok projemiz vardır. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından İSEDAK Proje Finansmanı 5. Teklif Çağrısına teklif edilerek mali destek almaya hak kazanan bu projeyi uygulamaktan büyük mutluluk duymaktayız" dedi.

            TEKİN konuşmasına şöyle devam etti; "Ülkemiz 10. Ulusal Kalkınma programında yer alan su kaynaklarının etkin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin yüzölçümü 78 milyon hektar (783.577 km²) olup, tarım arazileri bu alanın yaklaşık üçte biri yani 28 milyon hektarını oluşturmaktadır. Bunun 25,75 milyon hektarı sulanabilir alandır. Yapılan etütlere göre ekonomik olarak sulanabilecek alan 8,5 milyon hektar kadardır. Mevcut durumda ise yaklaşık 6 milyon hektarı sulamaya açılmıştır.

           Ürün çeşitliliğinin fazla olması ve mevsimin ilk tarım ürünlerinin yetişmesi bakımından Adana ülkemiz için önemli bir tarım merkezi durumundadır. İlimizde tarım yapılan alan 539 bin ha olup, bunun 436.166 ha alanı sulanabilir niteliktedir. Sulama yapılan tarım arazisinin ise yaklaşık 298.544 hektar kadardır".

           Böylesine yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip ilimizde Tarımsal sulamanın çok önemli olduğunu vurgulayan TEKİN, "Bu bilinçle üreticilerimize yönelik sulama eğitimleri İl, İlçe Müdürlüklerimiz ile yürütülmektedir. Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında çiftçilerimize "Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi" projesi ile sulama ekipmanlarına % 50 hibe vermektedir.

             Bununla beraber Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüzce ülke genelinde birçok alanda drenaj sorunu olan yerlerde çalışmalar yapmaktadır. İlimizde de "Aşağı Seyhan Ovası Tarla İçi Drenaj Ve TİGH Projesi" ve "Adana Yumurtalık Sulama Ve Drenaj Projesi" uygulanmaktadır. Bu projeler ile taban suyu yükselmesi nedeniyle drenaj problemli alanların tuzlu,tuzlu-alkali ve alkali sahaların tespit edilerek arazinin ıslah edilmesi ve TİGH yapılması amaçlanmaktadır" dedi.

           TEKİN "Proje Kapsamında 24-28 Eylül 2018 tarihleri arasında Tunus ve Fas Tarım Bakanlıklarına çalışma ziyaretlerinde bulunulmuştur. Çalışma ziyaretinde Sulama yönetimi ve sulama yayım hizmetlerine yönelik iyi uygulamalar incelenmiş, Adana'da gerçekleştirilecek olan eğitim ve çalıştay programının içeriği ile katılımcıları belirlenmiştir.

              Fas ve Tunus Ülkelerine düzenlenen çalışma ziyaretlerinden dönen katılımcılarımızın bizlere ilettiği bilgiler nezdinde, göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı bu ülkelerin Bakanlık temsilcilerine teşekkürlerimizi sunmak isterim.

            Aynı zamanda projemizde koordinatörlük yapan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Bülent ÖZEKİCİ ve ekibine de katkılarından dolayı teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. TEKİN konuşmasının sonunda programın faydalı geçmesi temennisinde bulunarak,  projemizde bize destek olan başta Bakanlığımıza, Projemizi destekleyen İSEDAK'a, Sayın Valimize, değerli Ülke temsilcilerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

          "Tarımsal Sulama Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi" projemizin amacı kıt su kaynaklarının daha etkin kullanılmasının sağlanarak, tarım sektöründeki verimliliğin artırılmasına ve sürdürülebilir gıda güvenliğine katkıda bulunmaktır. Fas, Tunus ve Filistin ile işbirliği yapılan projede çeşitli eğitim programları, çalıştay ve iyi örneklerin incelenmesi amacıyla düzenlenen saha ziyaretleri yer almaktadır.

          Çalıştay 1 hafta boyunca devam edecek olup, "Türkiye de Su yönetimi ve Su Kaynakları", "Su Hasadı ve Su Kısıntısı Yöntemi", "Sulama Programlama Teknikleri", "Damlama Sulama ve Fergitasyon" konularında bilgilendirme çalışmaları ve saha ziyaretleri gerçekleştirilecek ve Cuma günü yapılacak olan çalıştay ile son bulacaktır.