T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Dünya Çocuk Günü” ve “Dünya Gıda Günü” Kapsamında Ortaokul Öğrencilerine Yönelik “Balık Yakalama Yarışması” Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.10.2018

           16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ç.Ü Su Ürünleri Fakültesi ve Sarıçam Ziraat Odası işbirliği ile bir etkinlik düzenlendi. Su Ürünleri Fakültesi Ercan Saruhan Konferans Salonunda başlayan ve Dünya Çocuk Günü ile birleştirilerek yapılan Dünya Gıda Günü etkinliğine Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Erol DOĞAN, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları Ali Kansu ÖZTÜRK ve Erol SATICI, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Efe GÜLER, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü V. Resul GÜLER, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Caner Enver ÖZYURT ile Prof. Dr. Oya IŞIK, Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet ÖRTÜLÜ, Sarıçam Ziraat Odası Başkan V. Hacı Veli ÖZDEMİR, TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hasan KAPLAN ile öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

          Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Erol DOĞAN etkinlikte yaptığı konuşmada, "Dünya'da 7 buçuk milyarı aşkın kişi yaşamakta olup, 2050 yılında bu rakamın 9 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. O halde, dünyanın yeterli ve güvenli gıda üretmesi, insanların da dengeli beslenebilmesi için çaba sarf etmeleri gerekmektedir" diyerek, Su Ürünleri Fakültelerinin ve Balıkla Beslenmenin öneminden bahsetti.

         Adana Tarım ve Orman Müdür Vekili Ali Kansu ÖZTÜRK ise Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kurulduğu 16 Ekim gününün, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlandığından bahsederek, her sene farklı bir temayla kutlanan Dünya Gıda Günü'nde bu sene "Açlığa Son" konusunun işlendiğine değindi. ÖZTÜRK konuşmasına şöyle devam etti; "Dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi 150'yi aşkın ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

         Bu kapsamda bugün burada hem Dünya Gıda Gününü hem de Dünya Çocuk Gününü bir arada kutlamak bir arada bulunmaktayız. Birçok ülkede Dünya Çocuk günü 1 Ekim de kutlanır. Çocukların düzenli ve kaliteli eğitimi, sağlıklarının korunması kaliteli gelecek nesiller için önem arz etmektedir. Çocuğa "çocuk olma hakkının" tanındığı, istismar ve hak ihlallerinin kalmadığı çocuk yürekli bir dünya temennisiyle tüm dünya çocuklarının 'Çocuk Günü'nü kutluyorum".

           Günümüzde insanların, yaşamanın yanı sıra, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmalarının ve bu gıdaların güvenli olmasının temel bir hak olarak görüldüğünü ifade eden ÖZTÜRK, "Ancak dünyada yeterli ve dengeli beslenemeyen insan sayısının 1,5 milyar civarında olduğu ve bunların yaklaşık 1 milyarının açlık sınırının altında yaşadığı da bilinen bir gerçektir. Bu tablonun karşısında 500.000'den fazla insanın aşırı beslenme yani obezite sorunu yaşaması ise tam bir tezattır. Bu iki tezat sorunun aynı dünyada yaşanması oldukça manidardır. Bu nedenle bilinçli gıda tüketmek büyük önem taşımaktadır" dedi.

           ÖZTÜRK, gıdanın ülkelerin en temel konusu olduğunu söyleyerek, bu konunun ülkemizde de Bakanlığımızın ana sorumluluk alanlarından biri olduğunu vurguladı.

          "Özellikle gıda güvenliği konusunda son yıllarda büyük bir hassasiyetle çalışılmış ve oldukça önemli mesafeler kat edilmiştir. Bu amaçla Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi kurulmuş olup, sağlıklı bir şekilde hizmet vermektedir. Gıda denetimlerimiz bu Sisteme anında kaydedilmekte ve uygulanan yaptırımlar da izlenebilmektedir. Yine bu gayeye hizmet eden ALO 174 Gıda Hattı halkımız tarafından benimsenmiştir ve hattı kullanan vatandaşlarımızın sayısı günden güne artmaktadır" şeklinde konuşan ÖZTÜRK, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz işbirliğinde düzenlenen bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

          Konuşmaların ardından Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Süs Havuzuna geçilerek, ortaokul öğrencilerinden oluşan 4 takım ile "Balık Yakalama Yarışması" gerçekleştirildi. Yarışmanın sonunda madalya töreni yapılarak, tüm katılımcılara balık-ekmek ikramında bulunuldu. Düzenlenen etkinlik çevre temizliği ile son buldu.