T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Daire Başkanı Murat ŞAHİN’in Katılımıyla Akdeniz Meyvesineği (Ams) Mücadelesi Konusunda Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 22.06.2018
          Adana İli 454.000 da. turunçgil arazisi ile ülkemizin narenciye üretimi yapılan en önemli merkezlerinin başında gelmektedir. Gerek iç piyasada gerekse dış piyasada yoğun talep gören Narenciyenin en önemli zararlılarından birisi Akdeniz Meyvesineğidir. AMS polifag bir zararlı olup en önemli konukçuları; Kayısı, şeftali, nektarin, yenidünya, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması, nar ve turunçgillerdir. 
       Konukçularının mevsimlere göre yetişme periyodunun uzun olması ve hava şartlarının ılık geçmesi nedeniyle, bölgemizde AMS ile mücadele periyodu da uzamakta ve ürünlerde yoğun zarar meydana getirmektedir. 
          Bu zararlıyla mücadelede karşılaşılan sorunları sektör temsilcileri ile paylaşarak ortak bir çözüm yolu geliştirmek amacıyla, 13.06.2018 günü Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Çukurova Kalkınma Ajansında ilgili sivil toplum kuruluşları, Belediyeler, Ziraat Odaları,  Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve üreticilerin de katılımıyla bir toplantı yapıldı. 
        Karşılıklı çözüm önerilerinin paylaşıldığı Toplantı Raporunun Bakanlığımız Genel Müdürlüğüne iletilmesinden sonra tekrar Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü-Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Daire Başkanımız Murat ŞAHİN’in katılımıyla 19.06.2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda bir değerlendirme çalışması yapıldı.
        Toplantıya; Daire Başkanımız koordinatörlüğünde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü, Turunçgil Üreticileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Çiftçiler Birliği, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, İlaç Bayileri, İhracatçı Firma ve Turunçgil Üreticileri temsilcileri katıldı.
        Daire Başkanı Murat ŞAHİN, Bakanlık olarak bir ülke sorunu olan AMS ile mücadelede karşılaşılan problemlerin bilincinde olduğumuzu, sorunun çözümü aşamasında desteklemeler ve daha etkili ilaçların AMS’de geçici tavsiye almasıyla ilgili elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu, öncelikle biyoteknik ve kültürel mücadele için her kurumun üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Toplantı Raporunun Bakanlıkta görüşülmesinden sonra alınacak acil tedbirlerin paylaşılacağı sözünü verdi. 
       İklim şartlarına bağlı olarak Akdeniz Meyvesineği bu yıl yüksek popülasyonda sahada görülmekte, ürünlerin de erken hasada gelebileceği bu yılda zararlı ile yaklaşık bir ay erken mücadele edilmesi gerekmektedir.     
          Zararlı popülasyonunun çok yüksek seviyede seyir ettiği bu yılda üreticilerimizin çok dikkatli olması ve İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile irtibata geçerek koordineli bir mücadele yapmaya özen göstermeleri gerekmektedir.