T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyvesineği (Ams) Mücadelesine Dikkat

Yayın Tarihi : 19.06.2018

            Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan narenciyenin en önemli zararlılarından biri Akdeniz Meyvesineği'dir. Karantinaya tabi olan bu zararlının ihracatta toleransı sıfır (0)'dır.

           Son yıllarda İlimiz bitkisel üretim alanlarının, Akdeniz Meyvesineğine konukçuluk eden (nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali gibi) çeşitler yönünden artması ve bu yıl kış şartlarının ılık geçmesi AMS popülasyonunun da çoğalmasına sebep olmuştur. Müdürlüğümüz teknik ekiplerince asılan Akdeniz Meyve Sineği tuzaklarında yüksek populasyon gözlenmektedir.

            Bu zararlıyla mücadelede karşılaşılan sorunları sektör temsilcileri ile paylaşarak ortak bir çözüm yolu geliştirmek amacıyla 13.06.2018 günü Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Çukurova kalkınma Ajansında bir toplantı yapıldı.

              Toplantıya; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Adana Büyükşehir Belediyesi, Merkez İlçe Belediyeleri, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası ve Ziraat Odaları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, İl-İlçe Müdürleri ile teknik personelleri, ilgili sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

            Toplantıda;

            Akdeniz Meyve Sineğine karşı en etkili yöntemin toplu mücadele olduğu,

            AMS mücadelesinde Kültürel, Biyoteknik ve Kimyasal mücadelenin birlikte entegre olarak uygulanması,

            AMS popülasyonunun yükselmesinde en büyük etkenlerden birisi de hasat öncesi ya da sonrası ürün artıklarının (ağaç üzerinde kalan ya da yere dökülen meyveler) bahçede bırakılması olduğundan bu ürün artıklarının AMS'nin kışlaması ve çoğalması için uygun ortamlar oluşturmasının önlenmesi için toplatılıp imha edilmesi,

             Ürün artıklarının atıldığı çöplükler, drenaj kanalları ve hayvan gübrelerinin bulunduğu yerlerin ilaçlanması,

         Meyve vurum olgunluğuna erişmesinden itibaren monitör amaçlı asılan tuzaklarda ilk sinek görüldüğünde ilaçlama yapılması gerektiği belirtildi.