T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Adana Su Ürünleri Üretme İstasyonunda Üretilen Yavru Balıklar Göle Bırakıldı

Yayın Tarihi : 12.06.2024

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonunda yetiştirilen yavru sazan balıkları, göl ve göletlere bırakılmaya başlandı. Adana'nın yanı sıra çevre illere de gönderilecek olan balıklar, buralardaki göl ve göletlere bırakılarak balık populasyonunun artmasına katkı sağlayacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü kullanımında iken bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne devri yapılan Adana Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen yavru sazan balıklarının iç sulara bırakılma programına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de katıldı. Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki Çukurova Üniversitesi Kayıkhanesi'nde yavru balık bırakma töreni öncesinde, Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda yapılan çalışmaların anlatıldığı film konuklara izletildi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Nisan ayında anaç balıklardan sağım yapıldıktan sonra yumurtadan çıkan balıkların istasyonda büyütüldüğünü ve göllere bırakılacak büyüklüğe geldiğini söyledi.

Farklı büyüklükte 10'u beton, 10'u toprak 20 adet yavru ve anaç balık havuzunun yer aldığı istasyonda yetiştirilen yavru sazan balıkları daha sonra kovalardan Vali Yavuz Selim Köşger, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ve diğer davetliler tarafından baraj gölüne bırakıldı. Vali Köşger burada yaptığı açıklamada, Seyhan Su Ürünleri Üretme İstasyonunda bu yıl 10 milyon yavru balık üretme hedefi olduğunu belirterek, “Bu hedefin de üzerine çıkarak istasyonumuzda 12 milyon yavru balık üretildi. Bugün burada 400 bin yavru balığı Seyhan Baraj Gölüne bırakıyoruz. Adana'daki tüm göl ve göletlere 1,5 milyon adet yavru balık bırakılacaktı ancak Adana'nın nüfusu 2 milyon 250 bin. Tüm Adanalılar için göl ve göletlerimize 1 adet yavru balık bırakacağız. İç sularımızda her Adanalının bir balığı olacak" dedi. 

İç suların en optimal şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yapan Vali Köşger, Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin arzu edilen seviyede olmadığını kaydetti. Vali Köşger, “Gelişmiş ülkelerde 20-25 kilogram olan balık tüketimi, ülkemizde 6-7 kilogram civarında. Balık en değerli ve sağlıklı protein kaynağı. Vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını karşılamak için gayret etmemiz lazım. Bu çalışma, bu yönüyle takdire şayan bir çalışma" şeklinde konuştu.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonunda yetiştirilen yavru sazan balıkları, önümüzdeki dönemde Adana'nın yanı sıra çevre illere de gönderilerek buralardaki göl ve göletlerin balıklandırılması sağlanacak.