T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Kökçüoğlu, İlimizde Yeteri Kadar Kurbanlık Hayvanımızın Bulunduğunu Belirtti

Yayın Tarihi : 6.06.2024

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle il genelinde gereken tedbirlerin alındığını belirterek, Adana'da yeteri kadar kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu söyledi.

Halkın Kurban Bayramını huzur ve düzen içerisinde geçirebilmesi amacıyla 11 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" kapsamında, Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulduğunu ve komisyonun kurban kesim ve satış yerleri oluşturduğunu kaydeden Kökçüoğlu, “Kurban satış ve kesim yerlerinde bayram öncesi ve bayram sırasında hem komisyon üyeleri hem de İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekim personellerimiz tarafından denetimler yapılacaktır. Vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini, komisyonlar tarafından belirlenen ve ilan edilen 28 satış noktasından yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği yaratmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 63 noktadan birinde kesim yaptırabilirler. Veteriner hekimlerimiz Kurban Satış ve Geçici Kurban Kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimleri düzenli olarak yapacak ve bu denetimlerde salgın, ihbari mecburi ve zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklar yönünden muayeneler yapacaklardır" dedi.

Adana'da 2023 yılı Kurban Bayramı'nda 4970 büyükbaş, 117 bin küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesiminin yapıldığını hatırlatan İl Müdürü Kökçüoğlu, bu yıl da il genelinde yeteri kadar büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan varlığı bulunduğunu kaydetti. Kökçüoğlu, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalarımız sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığını 14 bin adet, küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık 136 bin 500 adet olarak tespit ettik. İlimize tahmini olarak il dışından yaklaşık 30 bin adet küçükbaş kurbanlık hayvan sevki olmasını bekliyoruz. Bu durumda ilimizde yeteri kadar küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvan varlığı vardır. Vatandaşlarımız Bakanlığımızca hizmete sunulan TARIM CEBİMDE mobil uygulamasını kullanarak; alacakları hayvanın küpe numarasından yaşını, ırkını, cinsiyetini, aşılarını ve nereden geldiğini kolayca öğrenebilir" şeklinde konuştu.

Kurbanlık hayvan kesiminde ve kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren İl Müdürü Kökçüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Alınan kurbanlık hayvanlar, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahalarda veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmeli, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kesilen hayvanın kanının iyice akıtılması sağlanmalı, aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açacaktır. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahalline bırakılmalıdır. Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında vatandaşlarımız gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 hattımıza, nöbetçi ekiplerimize veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler".