Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak halkımızın kurban bayramını huzur ve düzen içerisinde geçirebilmesi amacıyla çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, vatandaşların kurbanlık seçimlerini komisyonlar tarafından belirlenen ve ilan edilen 24 satış noktasından yapabileceğini belirterek, yeteri kadar kurbanlık hayvan olduğunu kaydetti.
Hayvan satış noktalarında incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü vatandaşların hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği yaratmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 27 noktadan birinde kesim yapmalarının da önem arz ettiğini kaydetti. Geçici Kurban Satış ve Geçici Kurban Kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimlerin Veteriner Hekimler tarafından düzenli olarak yapıldığını belirten Mehmet Nuri Kökçüoğlu; “Veteriner Hekimlerimiz bu denetimlerde; bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi ve zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalık yönünden kontroller yapmaktadır" dedi.
Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerimizin kontrol ve denetimlere devam ettiğini, satış ve kesim yerlerinde, alınan tedbirlere uyulması gerektiğini söyleyen Mehmet Nuri Kökçüoğlu; “Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında vatandaşlarımız gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalarımız sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığı 16.500 adet, küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 120.000 adet olarak tespit edildi. İlimize şimdiye kadar il dışından yaklaşık 30.000 adet küçükbaş kurbanlık hayvan sevki yapıldı" dedi.
Vatandaşların “Tarım Cebimde Mobil Uygulaması"nı kullanarak; Hayvanın yaşını, ırkını, cinsiyetini, aşılarını ve nereden geldiğini öğrenebileceklerini kaydeden İl Müdürü Kökçüoğlu, “Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahalarda veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusunu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir.
Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, en az 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır. Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinden şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen Veteriner Hekimlere müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının kayıttan düşürülmesi amacıyla en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde Veteriner Hekimlere ulaşılması mümkün olacaktır. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahalline bırakılmalıdır" şeklinde sözlerini tamamladı.