T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Bakanımız İbrahim Yumaklı İlimizde Temaslarda Bulundu

Yayın Tarihi : 17.05.2025

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da bir dizi temaslarda bulundu.

Bakan Yumaklı, kentteki programı kapsamında ilk olarak Adana Valiliğini ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Yumaklı, daha sona Vali Yavuz Selim Köşger'den ildeki tarım ve hayvancılık çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bakan Yumaklı, kentteki programı kapsamında, İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Sulama Projesi'nin 2. kısım boru montaj sahasında incelemelerde de bulundu. Burada konuşan Yumaklı, yaptıkları yatırımlarla Adana'nın mümbit topraklarını suyla buluşturmak üzere çalışmalara hız verdiklerini söyledi. İklim değişikliği etkilerinin çok ciddi hissedildiği bu dönemde su ve sulama yatırımlarına ayrı bir önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, son 23 yılda Adana'ya Devlet Su İşleri eliyle yapılan yatırımların toplam maliyetinin 165 milyar lira olduğunu ifade etti.

Adana'da 140 su ve sulama tesisinin hizmete alındığının bilgisini veren Yumaklı, "Bu eserler arasında 12 baraj ve 1 gölet, 28 HES ve 24 sulama tesisi, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesisini tamamlamış durumdayız. Adana'nın Devlet Su İşleri yatırımlarına ilişkin 2024 yılı sene başı yatırım ödeneği yaklaşık 887 milyon lira idi. 2025 yılında bu ödeneği 3,5 milyar liraya çıkardık ve 3 kat artırmış olduk" diye konuştu.

Bakan Yumaklı, bölgenin en büyük projelerinden olan Yedigöze Barajı sulamasının tamamlandığında İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerindeki 1,1 milyon dekar arazinin modern sistemle sulama imkanına kavuşacağını belirtti.

Bu dev projenin ana kaynağının Seyhan Nehri üzerinde kurulu olan Yedigöze Barajı olduğunu anımsatan Yumaklı, şöyle devam etti; "Projenin toplam maliyeti 44 milyar lira. Hali hazırda yüzde 61'lik bir tamamlanma oranına sahip. Proje bittiğinde bizim öngörülerimiz 100 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak. Ekonomiye katkısı yıllık yaklaşık 13 milyar lira olacak. 1,1 milyon dekardan bahsetmiştim. Bunun şu ana kadar 300 bin dekarını sulamaya açmış durumdayız. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanın da sulama şebekesini tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıla kalmadan bu alanı da sulamaya açmış olacağız. Yani önümüzdeki yıl 700 bin dekarlık bir alan sulamaya açılmış olacak. Kalan 400 bin dekarlık alan için yatırımlarımız, çalışmalarımız devam ediyor".

Tarım OSB'de Bir Taşla 6 Kuş Vuracağız

Bakan Yumaklı daha sonra, Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi Altyapı İnşaat Başlangıcı ve AR-GE Merkezi'nin açılışına katıldı. Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, Adana'nın tarımsal üretim altyapısına yeni bir hizmet kalemini eklemek için bir araya geldiklerini söyledi.

Adana'ya gelmelerinin önemli sebebinin buğday hasadı olduğunu belirten Yumaklı, hava şartlarından dolayı hasadı gerçekleştiremediklerini ifade etti.

Üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon dileyen Bakan Yumaklı, "Bakanlık olarak bu sezonu yakından takip ediyoruz. İklim değişikliğinden kaynaklı birçok olayı, hususları yakından izliyoruz. Bu manada üreticilerimizi koruyan kollayan, tüketicimizi hiçbir zaman unutmayan bir politika izlemeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için hazırlıklarını tamamladığını, Türkiye'de 600'ün üzerindeki alım yerinin ürünlerin hızlı şekilde alınmasıyla ilgili dizayn edildiğini belirtti.

Son 23 yılda Adana'ya 228 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, su ve sulama alanında 140 tesisin hizmete alındığını belirten Bakan Yumaklı, yatırımlarının devam edeceğini ifade etti.

Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovasını koruma altına aldıklarını anlatan Yumaklı, bu çalışmaları gıda arz güvenliğinin teminatı olarak gördüklerini dile getirdi.

Organize tarım bölgelerine önem verdiklerini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu; "Ülkemizde toplam 61 organize tarım bölgesi var. Şu an, içerisinde bulunduğumuz organize tarım bölgesi onlardan bir tanesi olacak. Bunlardan 44'üne tüzel kişilik kazandırmış durumdayız. 14'ünde üretime başlandı. Adana'da dünyada ilk ve tek olan Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yatırımını gerçekleştireceğiz. Bunda da çalışmalar son evresine geldi. Bugün valilikte bu yatırımla ilgili tekrar son değerlendirmeyi yaptık. 10-15 gün içerisinde son rötuşları bitirip yatırımla ilgili düğmeye basmış olacağız".

Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi'nde 44 seranın ve 12 sanayi parselinin yer alacağını belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunun anlamı ne? Üretilenle, tarımsal sanayisinin entegre olarak aynı kompleks içerisinde yer almasının sağlanması. 3 bin 750'si kadın olmak üzere burada 5 bin kişinin istihdam edileceğini belirtmek istiyorum. Amacımız, üreteceğiz, istihdam sağlayacağız, paketleyeceğiz, işleyeceğiz, markalayacağız, depolayacağız ve pazarlayacağız. Yani bir taşla 6 kuş vuracağız. Bu sene burada üretime başlanmasını hedefliyoruz".

Bakan Yumaklı, temasları çerçevesinde son olarak Tabaklar mahallesinde bulunan Doğrular Tarım İşletmesini ziyaret ederek, burada üreticilerle bir araya geldi, üreticilerin sorun, görüş ve önerilerini dinledi.

Bakan Yumaklı'nın Adana programı çerçevesindeki temaslarına İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu da eşlik etti. İl Müdürü Kökçüoğlu, Bakan Yumaklı'yı Adana'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Kendilerine ilimizdeki bakanlığımız projelerine gösterdikleri yakın ilgileri için şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.