SEBZECİLİK
Patates: Ekim yapılacak tarlalar hazırlanır.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin hasadı devam eder.Sebze ekilecek yerlerin toprak hazırlığı sürer. Çilek, enginar, bakla, bezelye ekimleri yapılır.
Seracılık: Fide yetiştiriciliği için fide harcı hazırlanıp dezenfekte edilir. Seralarda ısıtma yapılır.
MEYVECİLİK
• Bazı meyvelerde derime devam edilir.
• Meyveler ambalajlanıp pazara hazırlanır.
• Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir.
• İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme yapılır.
HUBUBAT
Hububat: Ayın 2. yarısından itibaren buğday ekimlerine başlanır. Tohum ilaçlaması yapılır. ekin kurdu ile mücadele edilir.
II. Ürün Mısır: Hasat tamamlanır ve boşalan tarlalar yeni ekim dönemi için hazırlanır. Pazarlama devam eder.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ
ÇAYIR-MERA VE YEM BİTKİLERİ
• Yonca ekimi yapılır.
• Tek yıllık yem bitkilerinin (adi fiğ, iskenderiye üçgülü, yem şalgamı, tek yıllık çim, tritikale) saf veya karışım olarak ekimi yapılır.
• Meralarda fosforlu gübre uygulaması yapılır.
• Kasım ayı sonunda Karaisalı, Kozan, Ceyhan, Çukurova, İmamoğlu, Karataş, Sarıçam, Seyhan, Yumurtalık ve Yüreğir ilçelerinde çayır ve meralarda otlatma biter.
TURUNÇGİL
• İhtiyaç varsa çiftlik gübresi, Fosforlu ve Potaslı gübreleme yapılır.
• Uçkurutan, Antraknoz, Turunçgil dal yanıklığı ve Kahverengi meyve çürüklüğü hastalıklarından korunmak için % 1'lik Bordo Bulamacı uygulanır.
• Akdeniz Meyve Sineği mücadelesine son verilir.
• Dökülen meyveler bahçe dışına çıkarılıp imha edilmelidir.
• Virüs ve virüs benzeri hastalıkların kontrolü sürdürülür.
• Minneola Tanjelo'nun Alternaria hastalığı gözlemleri ve mücadelesi yapılır.
HAYVANCILIK
Büyükbaş Hayvancılık Tarımı
• Şap ve yanıkara aşıları yapılır.
• Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamalar yapılır.
• Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır.
• Ay içinde nokra mücadelesi yapılır.
• Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır.
• Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.
Küçükbaş Hayvancılık Tarımı
• Doğum için gereken hazırlıklar tamamlanır.
• İleri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır.
• Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, salgın bir hastalık tesbit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.
Kümes Hayvancılığı Tarımı
• Bu ayda tüy dökümüne giren tavukların damızlıkta kalması gerekir. Kusurlu görülen tavuklar ve yumurta verimine geçmemişler ay sonundan itibaren damızlıktan çıkarılabilir.
• Kümesteki ışıklandırma, bir program dahilinde düzenlenmelidir. Aydınlatma süresince, follukların biraz loş ışıklı tutulması faydalıdır.
• Piliç ve tavuklar arasında herhangi bir salgın hastalığın çıkmaması için, koruyucu önlemler alınır.
• Kümeslerde kış mevsimi için gerekli önlemler alınır. Hazırlıklar tamamlanır.
• Yetiştirme kayıtları tutulur.
Arıcılık Tarımı
• Arıları kışa hazırlama bakımından ekim ayı çok önemlidir. Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve kışlık bal durumu kontrol edilir.
• Anasız kovanlar birleştirilir.
• İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kışı çıkaramayacağı için birleştirilmelidir.
• Mevcut durumu iyi olup, balı noksan olanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Yoksa şurupla besleme yapılır. Kışa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumidil-B şuruba katılarak yemleme yapılır.
• Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir.
• Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
• Arı mevcuduna göre, kovanda bal bırakılırsa, kış için yeterli olur.
• Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır.
• Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.
Su Ürünleri
• Algaralarda ağız açıklığı, torba uzunluğu ve motor gücü kontrolleri yapılır.
• Denizlerde ve iç sularda, avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülür.
• Deniz ve iç suları kirleten sanayi kuruluşları denetlenir.
• Balık üretim tesislerinde, denetimlere devam edilir.