SEBZECİLİK
Sebzecilik: Hasadı biten tarlalarda bitki artıkları temizlenir. Toprak bol çiftlik gübresi ile gübrelenir. Ve sürülür. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir (Ispanak, Pırasa,Lahana). Bakla,ıspanak ve enginar ekimi yapılır.
Seracılık: Seralarda toprak hazırlığı başlar. Fide harcı hazırlanarak dezenfekte edilir. Turfandacılık için tohum ekimi yapılır.
MEYVECİLİK
• Toprak işleme, ekim- dikim hazırlığı yapılır.
• Fidan sökümü, hendekleme, dağıtımı yapılır.
• Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir.
• İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme yapılır.
HUBUBAT
Hububat: Tahıl ekimi yapılacak tarlaların tüm ekim hazırlıkları tamamlanır. Bazı kesimlerde ekim yapılabilir. Hasadı tamamlanan tarlalar buğday ekimi için işlenir. Ekin kurdu ve hububat hortumlu böceğine karşı mücadele yapılır.
II. Ürün Mısır: Hasada, kurutma işlerine başlanır.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ
ÇAYIR-MERA VE YEM BİTKİLERİ
• 15 Ekimde Ceyhan, Çukurova, İmamoğlu, Karataş, Sarıçam, Seyhan, Yumurtalık, Yüreğir ilçelerinde çayır ve meralarda otlatma başlar.
• 15 Ekimde Aladağ, Feke, Pozantı, Saimbeyli ve Tufanbeyli İlçelerinde otlatma biter.
• Tek yıllık yem bitkilerinin (adi fiğ, iskenderiye üçgülü, yem şalgamı, tek yıllık çim, tritikale) saf veya karışım olarak ekimi yapılır.
• Yonca ekimi için toprak hazırlığı yapılır.
TURUNÇGİL
• Zararlıların (Koşniller, Akdeniz Meyve Sineği, Yaprak Biti, Yaprak Piresi, Fare ve Diğer Kemirgenler] mücadelesi yapılır.
• Virüs ve virüs benzeri hastalıkların kontrolü yaptırılır.
• Bazı çeşitlerin hasadını geciktirmek amacıyla hormon uygulaması yapılır.
• Etkili ve sürekli yağışlar başlamışsa, meyvelerin kahverengi çürüklük hastalığına yakalanmasını önlemek amacıyla yerden 1-1,5 m yüksekliğe kadar olan etek dallara % 1’lik Bordo Bulamacı veya bu patojene etkili hazır preparatlardan biri uygulanır.
• Soğuk ve dondan korunma aygıtları bahçeye yerleştirilir.
• Minneola Tanjelo'nun Alternaria hastalığı gözlemleri ve mücadelesi yapılır.
HAYVANCILIK
Büyükbaş Hayvancılık Tarımı
• Şap ve yanıkara aşıları yapılır.
• Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamalar yapılır.
• Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır.
• Ay içinde nokra mücadelesi yapılır.
• Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır.
• Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.
Küçükbaş Hayvancılık Tarımı
• Doğum için gereken hazırlıklar tamamlanır.
• İleri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır.
• Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, salgın bir hastalık tesbit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.
Kümes Hayvancılığı Tarımı
• Bu ayda tüy dökümüne giren tavukların damızlıkta kalması gerekir. Kusurlu görülen tavuklar ve yumurta verimine geçmemişler ay sonundan itibaren damızlıktan çıkarılabilir.
• Kümesteki ışıklandırma, bir program dahilinde düzenlenmelidir. Aydınlatma süresince, follukların biraz loş ışıklı tutulması faydalıdır.
• Piliç ve tavuklar arasında herhangi bir salgın hastalığın çıkmaması için, koruyucu önlemler alınır.
• Kümeslerde kış mevsimi için gerekli önlemler alınır. Hazırlıklar tamamlanır.
• Yetiştirme kayıtları tutulur.
Arıcılık Tarımı
• Arıları kışa hazırlama bakımından ekim ayı çok önemlidir. Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve kışlık bal durumu kontrol edilir.
• Anasız kovanlar birleştirilir.
• İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kışı çıkaramayacağı için birleştirilmelidir.
• Mevcut durumu iyi olup, balı noksan olanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Yoksa, şurupla besleme yapılır. Kışa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumidil-B şuruba katılarak yemleme yapılır.
• Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir.
• Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
• Arı mevcuduna göre, kovanda 10-20 kg. bal bırakılırsa, kış için yeterli olur.
• Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır.
• Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.
Su Ürünleri
• Motor gücü kontrolleri yapılır.
• Denizlerde ve iç sularda, avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülür.
• Deniz ve iç suları kirleten sanayi kuruluşları denetlenir.
• Balık üretim tesislerinde, denetimlere devam edilir.