Adana'da denizde kafeste balık üretimi kapsamında bu yılın başında başlatılan üretimde ilk hasat gerçekleştirildi. Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında, Akdeniz açıklarında kurulan kafeslerde yetiştirilen çipuralar, Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere hasat edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Akdeniz'de, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında çipura ve levrek yetiştiriciliği amacıyla ilan edilen ve yıllık 30 bin ton üretim kapasitesine sahip Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi, ilk ürünlerini vermeye başladı. Yer tahsisleri 2021 yılından bu yana devam eden projede, bu yıl itibarıyla kafes balık yetiştiriciliğine geçildi.
Bölgede faaliyet gösteren bir su ürünleri firması tarafından gerçekleştirilen ilk hasatta yaklaşık 16 ton çipura elde edildi. Hasat edilen balıklar, gerekli işleme süreçlerinin ardından Yunanistan, İspanya ve Hollanda'ya ihraç edilecek. Hasat faaliyetlerinin yıl boyunca devam etmesi planlanıyor.
Firma Bölge Müdürü , şubat ayında 2–2,5 gram ağırlığındaki yavru balıkların kafeslere bırakıldığını belirterek, yaklaşık 10 aylık yetiştirme sürecinin ardından balıkların porsiyonluk ağırlık olarak kabul edilen 400 grama ulaştığını ifade etti. Bölge Müdürü, hasat edilen balıkların Bodrum'daki tesislerinde işlenerek Avrupa pazarına sunulduğunu ve ürünlerin birçok zincir markette tüketiciyle buluştuğunu söyledi.
Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasındaki yetiştiricilik bölgesinde firmanın 11 bin 500 ton kapasiteli tesisinin bulunduğu , şu an için 3 bin tonluk kapasitede aktif üretim yapıldığı kaydedildi.
Kıyıdan yaklaşık 7 mil (12 kilometre) açıkta yürütülen Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi kapsamında, 30 bin ton/yıl kapasiteli alanda 24 yetiştiricilik sahası müteşebbislere tahsis edilmiş ve ön izinleri verilmiştir. Yatırımların tamamlanmasıyla birlikte bölgede yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlanması ve yıllık 150 milyon dolar ihracat geliri elde edilmesi hedeflenmektedir.