Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ADANA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    PERSONEL LİSTESİ
    ADANA TARIM KURULUŞLARI
  • E-HİZMETLER
    YEM BİRİMİ / GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    TARIMSAL KAYIT SİSTEMLERİ
    TARSİM (TARIM SİG. HAVUZU)
    HAL KAYIT SİSTEMİ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    TARIM TAKVİMİ
    ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    DON UYARISI
    E-MEVZUAT
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    2024 YILI MİSAFİRHANE ÜCRET TARİFESİ
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAdana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi Adana’nın Su Ürünleri Yetiştiriciliğini 10 Kat Artıracak

11.03.2025 / Gösterim Saysı : 205 / Arşiv

Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirerek tarla balıkçılığı ile su ürünleri sektörüne adını yazdırmak isteyen Adana'da yetiştiriciliği 10 kat artıracak proje de hayata geçmeye başladı. Deniz ve dalyanlarda yapılan avcılığı, iç sularda yetiştiricilik ile destekleyen Adana'daki su ürünleri sektörü, hedef büyüterek yetiştiricilikte yeni bir kulvar daha kazandı. Adana'nın Karataş ile Yumurtalık ilçeleri arasında kıyıdan 7 mil açıkta (12 km) gerçekleştirilmesi planlanan Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi hayata geçmeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında çipura ve levrek olmak üzere yılda 29 bin 500 ton kapasiteli potansiyel su ürünleri yetiştiricilik bölgesinde 2021 yılından itibaren yer tahsisine başlandı. Denizde kafes balıkçılığı şeklinde yetiştiricilik yapmak isteyen 24 müteşebbise yer tahsisi yapıldı. Devam eden süreç sonunda firmaların proje hazırladığı alanda yetiştiricilik yapmak için bu yılın başında ilk firma açık denizde kafes balık yetiştiriciliğine başladı. Yılda 11 bin 500 ton kapasiteye sahip Sürsan Su Ürünleri firması ilk etapta 2,5 -3 gram büyüklüğünde levrek yavrularını, yerleştirdiği kafeslere bıraktı. Firma, ilk etapta 3 bin ton levrek yetiştirecek.

Denizde kafes balıkçılığı yapılan sahada incelemede bulunan Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana'daki tarımsal faaliyetin sadece bereketli topraklarında bitkisel üretimden ibaret olmadığını, aynı zamanda iç ve açık denizlerinin bereket odağı olduğunu söyledi. Kentte iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapıldığını, dalyan ve açık denizde avcılık yapıldığını ifade eden Kökçüoğlu, ilin su ürünleri üretimini artırmak amacıyla açık denizde de kafes balıkçılığını başlatmış bulunduklarını belirtti.

Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bu alanda üreticilerin çipura ve levrek yetiştiriciliği yapacağını ifade eden Kökçüoğlu, şunları dile getirdi; "Bir işletmemiz kafesini denize bırakarak yetiştiricilik yapmaya başladı. İnşallah Adana'mızda sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balığı da üretip ihraç ederek ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunmayı amaçlıyoruz. Burada elde edilen ürünleri hasattan sonra işleyerek ihracata göndereceğiz. Yetiştiricilerimiz de emekleriyle ülke ekonomisine döviz katkısı sunmuş olacaklar. İlimizde halihazırda 2 bin 600 tonu iç sularda yetiştiricilik olmak üzere avcılık dahil yılda 9 bin ton balık elde ediyoruz. Geldiğimiz noktada yetiştiricilikten elde ettiğimiz balığı en az 10 kat artırarak 30 bin tonu aşmış olacağız".

Firmanın Yumurtalık ilçesindeki kafeslerden oluşan tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey de Samsun merkezli firmalarının Türkiye'nin çeşitli noktalarında balık yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Adana'da ilk kez bu yıl açık denizde kafeste balık yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Bükey, şunları dile getirdi; "Şu anki tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ama toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklarımız Kozan'da hasat ile eş güdümlü faaliyete geçecek olan fabrikamızda işlenip ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgenin su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek ve denizin daha temiz olması yetiştiricilik için avantaj. Böylece yetiştiricilik süremiz burada daha kısa olacak. Ortalama 11 ayda balığı porsiyon büyüklüğüne getirmeyi amaçlıyoruz".

Fotoğraf Galerisi (9)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Yavru Sazan Balığı Üretimi Sağımla Başladı
...
Yerli Ve Milli Nohut Çeşitleri Proje İle Tanıt ...
...
Kdak Projesi Genç Girişimcilere Fırsatlar Sunu ...
...
Sağlıksız 240 Kilogram Gıda Maddesi İmha Edild ...
...
Zirai Donun Etkisi Çabuk Atlatıldı, Turfanda P ...
...
Bakan Yardımcımız Polat Adana’Da Temaslarda Bu ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Köprülü Mahallesi Mithat Özsan Bulvarı No:4 01230 Yüreğir/ADANA

  • Telefon : 0322 344 17 17 - 359 19 54 - 344 19 24

  • Faks : 0322 344 15 15

  • E-Posta : adana@tarimorman.gov.tr

  • KEP : Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı: tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI