Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirerek tarla balıkçılığı ile su ürünleri sektörüne adını yazdırmak isteyen Adana'da yetiştiriciliği 10 kat artıracak proje de hayata geçmeye başladı. Deniz ve dalyanlarda yapılan avcılığı, iç sularda yetiştiricilik ile destekleyen Adana'daki su ürünleri sektörü, hedef büyüterek yetiştiricilikte yeni bir kulvar daha kazandı. Adana'nın Karataş ile Yumurtalık ilçeleri arasında kıyıdan 7 mil açıkta (12 km) gerçekleştirilmesi planlanan Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi hayata geçmeye başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında çipura ve levrek olmak üzere yılda 29 bin 500 ton kapasiteli potansiyel su ürünleri yetiştiricilik bölgesinde 2021 yılından itibaren yer tahsisine başlandı. Denizde kafes balıkçılığı şeklinde yetiştiricilik yapmak isteyen 24 müteşebbise yer tahsisi yapıldı. Devam eden süreç sonunda firmaların proje hazırladığı alanda yetiştiricilik yapmak için bu yılın başında ilk firma açık denizde kafes balık yetiştiriciliğine başladı. Yılda 11 bin 500 ton kapasiteye sahip Sürsan Su Ürünleri firması ilk etapta 2,5 -3 gram büyüklüğünde levrek yavrularını, yerleştirdiği kafeslere bıraktı. Firma, ilk etapta 3 bin ton levrek yetiştirecek.
Denizde kafes balıkçılığı yapılan sahada incelemede bulunan Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana'daki tarımsal faaliyetin sadece bereketli topraklarında bitkisel üretimden ibaret olmadığını, aynı zamanda iç ve açık denizlerinin bereket odağı olduğunu söyledi. Kentte iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapıldığını, dalyan ve açık denizde avcılık yapıldığını ifade eden Kökçüoğlu, ilin su ürünleri üretimini artırmak amacıyla açık denizde de kafes balıkçılığını başlatmış bulunduklarını belirtti.
Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bu alanda üreticilerin çipura ve levrek yetiştiriciliği yapacağını ifade eden Kökçüoğlu, şunları dile getirdi; "Bir işletmemiz kafesini denize bırakarak yetiştiricilik yapmaya başladı. İnşallah Adana'mızda sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balığı da üretip ihraç ederek ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunmayı amaçlıyoruz. Burada elde edilen ürünleri hasattan sonra işleyerek ihracata göndereceğiz. Yetiştiricilerimiz de emekleriyle ülke ekonomisine döviz katkısı sunmuş olacaklar. İlimizde halihazırda 2 bin 600 tonu iç sularda yetiştiricilik olmak üzere avcılık dahil yılda 9 bin ton balık elde ediyoruz. Geldiğimiz noktada yetiştiricilikten elde ettiğimiz balığı en az 10 kat artırarak 30 bin tonu aşmış olacağız".
Firmanın Yumurtalık ilçesindeki kafeslerden oluşan tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey de Samsun merkezli firmalarının Türkiye'nin çeşitli noktalarında balık yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Adana'da ilk kez bu yıl açık denizde kafeste balık yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Bükey, şunları dile getirdi; "Şu anki tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ama toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklarımız Kozan'da hasat ile eş güdümlü faaliyete geçecek olan fabrikamızda işlenip ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgenin su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek ve denizin daha temiz olması yetiştiricilik için avantaj. Böylece yetiştiricilik süremiz burada daha kısa olacak. Ortalama 11 ayda balığı porsiyon büyüklüğüne getirmeyi amaçlıyoruz".