SON 3 AYDA 356 BİN GIDA DENETİMİ YAPILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, gıda kontrol ekiplerince, 81 il ve ilçede Ramazan ayında gıda denetimlerine ağırlık verecek.
Bakanlığımız, gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bu kapsamda; Koronavirüs pandemi süreci döneminde 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik birincil üretim aşamasından tüketiciye kadar olan tüm aşamalarda tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla resmi kontroller yürütülüyor. Özellikle Ramazan ayı boyunca gıda denetimleri aksatılmadan yürütülecek.
Ramazan ayı ile birlikte halkımızın beslenme alışkanlıklarında oluşacak değişiklikler göz önünde bulundurularak, özellikle tüketimi artacak olan Unlu Mamuller, Ekmek, Tatlı, Şeker ve Şekerli Mamuller, Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin resmi kontrollerine ağırlık verilecek.
PANDEMİ KURALLARINA UYUMA BAKILACAK
Başta gıda satış yerleri olmak üzere gıda işletmelerinde oluşacak yoğunluğun neden olabileceği olumsuzlukları asgari seviyeye indirmek için sosyal mesafenin korunması, işletmede çalışan personelin mutlaka maske takması, alışveriş mekanına kısıtlı sayıda müşteri alınması, el hijyeni için dezenfektan kullanılması, maske takmayan müşterilerin işletmeye alınmaması ve gerekli her türlü hijyen tedbirinin eksiksiz olarak uygulanması yönünde kontroller yapılacak ve bu konuda gıda işletmeleri bilgilendirilecek.
RAMAZAN PAKETLERİ KONTROL EDİLECEK
"Ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimlerde paket içeriğinde bulunan gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilecek, gerekli hallerde ürünlerden analiz edilmek üzere numune alınacak.
Gıda işletmelerince "paket servis" uygulamaların devam ettiği süreçte özellikle kuryelerin el temizliği, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmesi, kuryeden ya da müşteriden kaynaklı iki yönlü virüs bulaşma riski de dikkate alınarak gerekli önlemlerin alınması için azami şekilde özen gösterilmesi sağlanacak.
SON 3 AYDA 356 BİN GIDA DENETİMİ YAPILDI
Diğer taraftan, Bakanlığımızca, 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde 304.760 denetim, gıda üretim yerlerinde 52.187 denetim olmak üzere toplam 356.947 denetim gerçekleştirildi.
Yapılan bu denetimler sonucunda gıda işletmelerine toplam 2.536 yasal işlem ve 23.897.101 TL'lik idari para cezası uygulandı.
Vatandaşlarımızın huzurlu ve sağlıklı bir ramazan geçirmesi için kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalarımız artarak ve aynı kararlılıkla devam edecektir.
Halkımız, halk sağlığı ve gıda güvenliğini ilgilendiren her türlü ihbar ve şikayetlerini Türkiye'nin her yerinden ALO 174 Gıda Hattı'mıza bildirebilir ve 0501 174 0 174 Numaralı Whatsapp Gıda İhbar Hattımız ile de ekiplerimize ulaşabilirler.